فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و یکم شماره 6 (پیاپی 161، بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/15
  • تعداد عناوین: 39
|
  • محمد فدائی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی*، سیدعلی کیمیایی صفحات 1-11

    مقدمه  :

    درمان فرا تشخیصی یکپارچه رویکردی ساختارمند و کوتاه مدت است که برای بهبود مشکلات هیجانی، شناختی و رفتاری طراحی شده است. این پروتکل درمانی تاکید ویژه اش بر روی نحوه تجربه و پاسخدهی به هیجان ‎ها می‎باشد که سعی در اصلاح کوشش‎های غیرانطباقی هیجان، شناخت و رفتار را دارد. 

    روش کار  :

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تمایزیافتگی خود و دشواری تنظیم هیجان در مراجعان همراه با نشانگان اضطراب می‎باشد. روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود که به روش نمونه گیری در دسترس با نمونه 24 آزمودنی انجام گردید و پس از انجام مصاحبه ساختاریافته، و اجرای پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکوورن و دشواری در تنظیم هیجان گراس به صورت تصادفی ساده در دو گروه آازمایش و کنترل جایگزین شدند.

    نتایج:

     نتایج نشان داد پروتکل درمان فراتشخیصی یکپارچه بارلو نه تنها منجر به افزایش سطح تمایزیافتگی خود در افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود، بلکه این درمان به طور معناداری منجر به کاهش سطح دشواری تنظیم هیجان افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود. 

    نتیجه گیری:

      در نتیجه در حالیکه درمان فراتشخیصی میزان تمایزیافتگی را افزایش می‎دهد که بهبود تنظیم هیجان را هم به دنبال دارد.، بین سطح تمایزیافتگی خود و دشواری تنظیم هیجان هم همبستگی منفی وجود دارد و با افزایش تمایزیافتگی، دشواری تنظیم هیجان کاهش می‎یابد.

    کلیدواژگان: تمایز یافتگی، دشواری تنظیم هیجان، درمان فردی فرا تشخیصی
  • سیدابوالقاسم سیدان*، سارا ضیایی صفحات 12-19
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر کیفیت زندگی و تاب آوری زنان قربانی خشونت خانگی انجام شده است.

    روش کار

    در این پژوهش از روش پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان قربانی خشونت خانگی می‎باشد که در سال 1395 جهت کسب حمایت به سازمان بهزیستی شهر مشهد مراجعه کرده‎اند که از این میان 30 نفر به صورت روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند.  ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا) استفاده شد.

    نتایج

     باتوجه به نتایج تجزیه و تحلیل مشخص شد که آموزش مدیریت استرس بر کیفیت زندگی و تاب آوری زنان قربانی خشونت خانگی موثر بوده است.

    نتیجه گیری

     همچنین این شیوه درمانی به طور معناداری بر خرده مقیاس‎های سلامت روانی و سلامت جسمی از مولفه کیفیت زندگی تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خشونت خانگی، کیفیت زندگی، مدیریت استرس
  • زینب رجب زاده*، کبری رئوفی، مرجان رضایی مقدم، فرشته وفائی نژاد صفحات 20-28

    مقدمه  مطالعه حاضر با هدف بررسی پیش بینی دلبستگی به خدا و تاب آوری بر اساس معنا در زندگی در بین دانشجویان دانشکده علوم پزشکی بهبهان انجام گرفت. روش کار پژوهش حاضر مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل همه دانشجویان دانشکده علوم پزشکی شهرستان بهبهان که در سال تحصیلی 96-1395مشغول به تحصیل بودند، می‎باشد. تعداد کل دانشجویان 433 نفر بود که 266 نفر از آنها دختر و 167 نفر پسر بودند. در روش نمونه گیری از بین150 نفر، سهم دانشجویان دختر 100 نفر و سهم دانشجویان پسر 50 نفر بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. دانشجویان پرسشنامه‎های‎ دلبستگی به خدا، تاب آوری و معنا داری زندگیرا تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده‎های‎ پژوهش، از آزمون‎های‎ تی تست مستقل، همبستگی پیرسون، رگرسیون لینر و رگرسیون چند گانه استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده‎ها‎ با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج  نتایج تحقیق نشان داد که از میان متغیر معنا در زندگی و متغیرهای دلبستگی (ایمن، اضطراب، اجتناب)، بین متغیر ایمن با متغیر معنا در زندگی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد ولی بین متغیرهای اضطراب و اجتناب با متغیر معنا در زندگی رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین در این پژوهش بین متغیر ایمن با متغیر تاب آوری رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد اما میان مولفه‎های‎ اضطراب و اجتناب با متغیر معنا در زندگی رابطه معنی داری وجود ندارد. نتیجه گیر‎ی می‎توان اینطور استنباط کرد که هرچه افراد از دلبستگی ایمن تری برخوردار باشند، از سلامت عاطفی، روانی و رفتاری بیشتری برخوردارند. دلبستگی به خداوند باعث به وجود آمدن احساس امنیت، اعتماد و رضایت در فرد می شود و سبب می‎شود تا فرد بتواند با چالش های زندگی روزمره به مقابله برخیزد.

    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، تاب آوری، معنا داری زندگی
  • شهدخت آزادی*، دیبا خسروی، سارا آزادی صفحات 28-37
    مقدمه

     اختلال طیف اوتیسم تاثیر شدیدی بر زندگی خانوادگی می گذارد. مادران کودکان مبتلا به اوتیسم با چالش های فراوانی روبرو هستند .مطالعه حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی و باورهای غیرمنطقی در زنان مبتلا به فرزند اتیسم شهر گچساران انجام شد.

    روش کار

    جامعه پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مراجعه کننده به مراکز آموزشگاهی استثنائی زیر نظر سازمان بهزیستی مرکز شهرگچساران بود و برای تعیین حجم نمونه با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس30 نفر آزمودنی انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و آزمایش جایگزین شدند.

    نتایج

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش  افسردگی و باورهای غیرمنطقی  در زنان مبتلابه فرزند اتیسم شهر گچساران موثر بود (05/0>p). به طوریکه که بین آزمودنی های گروه آزمایش و گروه کنترل، دست کم از لحاظ یکی از متغیرهای وابسته تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0p<).

    نتیجه گیری

     نتایج این آزمون گویای این بود که بین نمرات دو گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، باورهای غیرمنطقی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • فاطمه خالقی، پرویز عسگری*، علیرضا حیدری صفحات 38-49
    مقدمه شیوع زیاد سندرم پیش از قاعدگی در جامعه و تاثیرات آن بر روی کارکرد فردی و اجتماعی مبتلایان، و با توجه به نقش مهم فردی و اجتماعی زنان درجامعه، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش هشیاری حضور بر شادمانی درونی و رفتار غیرتکانشی در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بود. روش کار  جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کننده زن متقاضی درمان اختلال پیش از قاعدگی به بیمارستان‎ها و کلینیک‎های زنان و زایمان شهرستان ملایر در سال 1395 به تعداد 200 نفر بود. با بهره گیری از یک طرح آزمایشی کنترل شده، نمونه ای مشتمل بر 40 نفر از خانم های متقاضی از جامعه مذکور با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب، و به گونه تصادفی به دو گروه 20 نفری گروه کنترل و گروه آزمایش در نظر گرفته شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های پرسشنامه شادکامی آکسفورد آرجیل و مقیاس تکانشگری بارت و همکاران بود (1). کلیه آزمودنی ها ابتدا پرسشنامه‎های فوق را تکمیل کردند، و گروه آزمایش در دوره آموزشی هوشیاری حضور شرکت کردند، اما گروه کنترل ملاقات های ساده با درمانگر داشتند. داده ها از پرسشنامه ها استخراج و با آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج  نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش هشیاری حضور بر افزایش شادمانی درونی و کاهش رفتار غیرتکانشی در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی موثر بوده است. نتیجه گیری  مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به دلیل ایجاد نظارت فراشناختی، بر افزایش شادمانی درونی و رفتار غیرتکانشی موثر است.
    کلیدواژگان: رفتار غیرتکانشی، سندرم پیش از قاعدگی، شادمانی درونی، ذهن آگاهی
  • اعظم رسولی*، جلال کلانتری صفحات 51-57
    مقدمه

    این مطالعه به منظور  مقایسه سلامت روان و تاب آوری روانشناختی والدین دانش آموزان اتیسم، نابینا و عادی انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش از نوع علی-مقایسه‎ای می‎باشد. جامعه آماری شامل کلیه والدین 25 تا 45 ساله دانش آموزان اتیسم دبستان مهرجو، والدین دانش آموزان نابینای مراجعه کننده به دبستان امید کودکان استثنایی و والدین دانش آموزان عادی دبستان دخترانه پژوهشگران علم و دانش شهر بندرعباس به تعداد 120 نفر می‎باشند که برای هر گروه، تعداد 40 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. روش نمونه گیری به صورت در دسترس وغیر تصادفی می‎باشد. به منظور گردآوری داده‎ها ‎از پرسشنامه‎های ‎سلامت روان گلدبرگ و هیلر(28-GHQ) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) استفاده شد.

    نتایج

     نتایج نشان دادکه بین سلامت روان والدین دانش آموزان اتیسم، نابینا و عادی تفاوت معنی داری وجود ندارد و همچنین بین تاب آوری روانشناختی والدین دانش آموزان نابینا و عادی تفاوت معنی داری وجود ندارد. اما بین تاب آوری روانشناختی والدین دانش آموزان اتیسم با والدین دانش آموزان عادی و والدین دانش آموزان نابینا با والدین دانش آموزان عادی تفاوت معنادار وجود دارد. بین تاب آوری روانشناختی پدران دانش آموزان اتیسم و مادران آن‎ها در شهر بندرعباس تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که بین متغیر سلامت روان در هر 3 گروه تفاوت معنی داری یافت نشد ولی در متغیر تاب آوری  در بین 3 گروه تفاوت  قابل ملاحظه‎ای وجود داشت.

    کلیدواژگان: سلامت روان، تاب آوری، اتیسم، نابینا
  • سعیده خجسته* صفحات 58-68

    روش پژوهش همبستگی است که 351 نفر به طور تصادفی و به روش نمونه گیری خوشه‎ای چند مرحله‎ای انجام گرفت.ابزار جمع آوری داده‎ها شامل سه پرسشنامه‎ی اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و پرسشنامه سلامت عمومیGHQ بود.

    نتایج

     نتایج نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت با سلامت روان (شامل خرده مقیاس های علایم جسمانی، افسردگی، کارکرد اجتماعی، علایم اضطرابی و اختلال خوابی) و سلامت معنوی (شامل خرده مقیاس های سلامت مذهبی و سلامت وجودی) دانش آموزان دبیرستانی دوره دوم شهرستان فسا رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     طبق یافته‎ های مطالعه حاضر می‎توان نتیجه گرفت که درمجموع .اعتیاد به اینترنت و استفاده بیش از حد برای همه خصوصا دانش آموزان و نوجوانان که در حال رشد هستند مضر است چراکه باعث ایجاد بیماری‎های مرتبط با چشم و حتی باعث ایجاد کمردرد و ناراحتی‎های ستون فقرات و چاقی وبه طور کلی بیماری‎های جسمانی می‎گردد. بنابراین آگاهی بخشی مدون و منظم و برگزاری کارگاه‎های تخصصی ویژه دانش آموزان، والدین و اولیای مدارس جهت جلوگیری از آسیب‎های روحی و روانی اعتیاد اینترنتی توصیه می‎گردد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سلامت روان، سلامت معنوی
  • سارا غلامی، فریبا حسنی*، فاطمه گلشنی، فرناز کشاورزی ارشدی صفحات 69-78
    مقدمه

     هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت‎های رفتار درمانی دیالکتیکی بر تاب آوری افراد معتاد در حال سم زدایی از مواد افیونی می‎باشد.

    روشکار

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی ازنوع پیش ازمون پس ازمون باگروه کنترل وازمون پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش راکلیه مردان معتادی تشکیل داده‎اند که در کلینیک بقراط واقع در شهر تهران درسال 95-1394 در مرحله سم زدایی از مواد افیونی قرار داشته‎اند. نمونه پژوهش شامل 34 نفر از مردان معتاد در حال سم زدایی در کلینیک سوء مصرف مواد بود. که آزمودنی‎ها به طور هدفمند انتخاب شدند وبه طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند: و اطلاعات آنها  به وسیله مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC) سنجیده شد. هردوگروه در یک زمان و قبل ازاعمال متغیر مستقل مورد اندازه گیری قرار گرفتند و پس از اجرای متغیر مستقل برگروه مداخله وهمچنین در پیگیری 3 ماهه نیز مجددا اندازه گیری‎ها تکرار شد.

    نتایج

     نتایج به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی (شاخص‎های آماری نظیر فراوانی، درصد، میانگین) آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) نشان داد که آموزش مهارت‎های رفتار درمانی دیالکتیکی بر تاب آوری افراد معتاد در حال سم زدایی از مواد افیونی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

     می‎توان در کنار درمان دارویی از اموزش مهارت‎های رفتار درمانی دیالکتیکی بر تاب آوری  مردان با اعتیاد به مواد بهره برد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، تاب آوری، مواد افیونی
  • حمیده ایری، بهنام مکوندی*، سعید بختیارپور، فریبا حافظی صفحات 79-88
    مقدمه

     طلاق به طور پیوسته به عنوان یکی از پر استرس‎ترین رویدادهای زندگی توصیف می‎شود که به افزایش حساسیت به بیماری‎ها و مشکلات خلقی می‎انجامد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و رفتار درمانی دیالکتیکی در اضطراب سلامت، سازگاری اجتماعی روانی و تنظیم شناختی هیجان زنان مطلقه تهران انجام شده است.

    روش کار

     مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه ی زنان مطالقه‎ای بود که در سال 1397به مراکز مشاوره سطح شهر تهران مراجعه می کنند و تحت تاثیر مشکلات ناشی از طلاق هستند. نمونه پژوهش نیز شامل سه گروه 15 نفره (15نفر گروه تحت درمان تعهد و پذیرش؛ 15 نفر گروه تحت رفتار درمانی دیالکتیکی؛ و 15 نفر گروه کنترل) بود. در پژوهش حاضر، برای انتخاب آزمودنی‎ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب اجتماعی، سازگاری اجتماعی روانی، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، پروتکل درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT)و پروتکل رفتار درمانی دیالکتیکی(DBT) بود.

    نتایج

     میانگین پس آزمون متغیر اضطراب سلامت در گروه درمان دیالکتیکی کمتر از گروه درمان تعهد و پذیرش می باشد. اضطراب سلامت در هر دو گروه درمان از گروه کنترل کمتر می باشد. میانگین متغیر سازگاری در گروه درمان تعهد و پذیرش کمتر از گروه درمان دیالکتیکی می باشد و هر دو گروه درمان از گروه کنترل کمتر می باشد. میانگین متغیر تنظیم هیجان در گروه درمان دیالکتیکی کمتر از گروه درمان تعهد و پذیرش می باشد و میانگین متغیر در هر دو گروه بیشتر از گروه کنترل می باشد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد هر دو پروتکل درمانی اثربخش بودند اما رفتار درمانی دیالکتیکی بر کاهش اضطراب سلامت، افزایش سازگاری و تنظیم هیجان تاثیر موثرتری نسبت به درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش داشت. اجرای آموزش ACT و DBT در کاهش مشکلات اجتماعی، تعاملی و سازگاری و اضطراب زنان مطلقه مفید به نظر می‎رسد.

    کلیدواژگان: تعهد و پذیرش، دیالکتیکی، اضطراب سلامت، سازگاری روانی اجتماعی، تنظیم شناختی هیجان، زنان مطلقه
  • نوشین ادیبی زاده، ایلناز سجادیان* صفحات 103-115
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به کرونر قلب انجام شد.

    روش کار

     روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 45روزه بود. بدین منظور 30 بیمار مبتلا به بیماری کرونر قلب به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه ی گمارش تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه اضطراب و افسردگی و پرسشنامه تنظیم هیجان بود، که توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. همچنین در گروه آزمایش درمان مبتنی بر شفقت طی 8 جلسه ی 90 دقیقه ای اجرا شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس داده ها نشان داد، که درمان مبتنی بر شفقت خود افسردگی، اضطراب و تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به کرونر قلب را در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری بهبود داده است (05/0> p). به عبارت دیگر درمان مبتنی بر شفقت در بهبود متغیرهای پژوهش موثر بوده و نتایج درمان در طول زمان پایداری خود را حفظ نمود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد، که تحصیلات با تنظیم هیجانی منفی و مثبت رابطه معناداری دارد (05/0>p). همچنین رابطه این سه متغیر جمعیت شناختی با سایر متغیرهای پژوهش غیر معنادار بوده است. بنابراین در بررسی های مربوط به تنظیم هیجانی علاوه بر پیش آزمون متغیر تحصیلات کنترل گردیده است.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، تنظیم هیجان، درمان مبتنی بر شفقت، بیماری کرونر قلبی
  • محمدحسن زنگوئی دوم، محمدحسن غنی فر* صفحات 116-124
    مقدمه

     انسان موجودی متفکر است که نه به دلیل حوادثی که برایش اتفاق می‎افتد، بلکه به دلیل نحوه و نوع نگرش نسبت به قضایا، مسایل، مشکلات و حوادثی که با آنها روبرو می‎شود سلامت جسمانی و روانی خود را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش خودکنترلی اسلامی بر کیفیت زندگی دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهرستان بیرجند بود.

    روش کار

     روش انجام پژوهش به صورت نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با دوره سه ماهه پیگیری همراه با گروه کنترل است. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهرستان بیرجند می باشد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، دبیرستان شهید بهشتی بیرجند انتخاب شد، از بین دانش آموزان 120 نفر که از نظر نمره کیفیت زندگی در سطح متوسط و ضعیف قرار داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش(60نفر) و کنترل(60نفر) قرار گرفتند. بسته آموزشی محقق ساخته که به تایید 5 نفر از متخصصان، 5 نفر از معلمان رسید در 8 جلسه آموزشی در طول مدت2 ماه  به گروه آزمایش آموزش داده شد. جهت سنجش میزان تاثیرگذاری بسته آموزشی خودکنترلی اسلامی بر کیفیت زندگی، پیش آزمون و پس آزمون همراه با دوره سه ماهه پیگری از دو گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. ابزار سنجش متغیر کیفیت زندگی پرسشنامه کیفیت زندگیSF-12 بود(1).

    نتایج

     نتایج نشان داد آموزش خود کنترلی اسلامی به گروه آزمایش توانسته تاثیر معنی داری در کیفیت زندگی دانش آموزان پسر متوسطه دوم دبیرستان شهیدبهشتی بیرجند نسبت به گروه کنترل ایجاد نماید.

    نتیجه گیری

     باتوجه به آنکه کیفیت زندگی افراد بر طبق نظریات برگرفته از کارآیی و کنترل هیجانات است و از آنجا که خود کنترلی نیز بر کارآیی و کنترل هیجانات افراد تاثیر گذار است و همچنین براساس مطالعات پیشین که همراستا با یافته های بدست آمده از این پژوهش می باشد نتیجه گرفته می شود آموزش خودکنترلی اسلامی بر کیفیت زندگی دانش آموزان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: خودکنترلی اسلامی، کیفیت زندگی، دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان بیرجند
  • سحر صادقیان*، خسرو بهرنگ، پروانه گرداب، ساره خادمیون، مرتضی روستایی صفحات 125-132
    مقدمه

     بیماری فشارخون به عنوان یک بیماری جسمانی تحت تاثیر مسائل روانشناختی قرار دارد. مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی فعالیت سیستم مغزی رفتاری و مکانیسم های دفاعی در افراد مبتلا به فشار خون و افراد عادی انجام شد.

    روش کار

    به منظور انجام پژوهش تعداد 30 نفر بیمار مبتلا به فشارخون اساسی، مراجعه کننده به کلینیک‎های تخصصی و مطب‎های پزشکان متخصص در این زمینه در شهر مشهد  با روش نمونه گیری غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند و با 30 نفر از افراد عادی و غیر مبتلا مقایسه شدند. شرکت کنندگان از طریق ابزار سنجش تحقیق شامل مقیاس مکانیسم دفاعی (DSQ) (1993) اندروز و همکارانش، و پرسشنامه ی جکسون(مقیاس‎های نظریه تجدید نط شده حساسیت به تقویت) ارزیابی شدند. داده ها با آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

     بین دو گروه در دو سیستم فعال ساز رفتاری و بازداری رفتاری تفاوت معنا دارد وجود دارد (05/0 < p) ولی در سیستم ستیز و گریز تفاوتی مشاهده نشد (05/0 > p) .هم چنین میانگین نمرات گروه بیماران فشار خون در مولفه مکانیسم دفاعی به طور معنی دار بیشتر از میانگین گروه افراد عادی بود(05/0 < p).

    نتیجه گیری 

     نتایج این پژوهش نشان داد که بیماری فشارخون با مولفه‎های هردو متغیر مکانیسم‎های دفاعی و سیستم‎های مغزی رفتاری در ارتباط است و بین دوگروه مبتلا و غیر مبتلا تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیستم های رفتاری مغزی، مکانیسم دفاعی، فشار خون
  • سیدجبار حسینی، محمد نصیری* صفحات 131-139

    مقدمه :

    تغییر و تحولات جهانی در مقوله های زندگی معاصر، تربیت بدنی و ورزش را از ضروریاتی ساخته که دوری از آن اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

    هدف:

     از این پژوهش مقایسه کیفیت زندگی، اعتماد به نفس و سلامت عمومی درجانبازان ورزشکار و غیر ورزشکار بود. روش کار روش تحقیق حاضر توصیفی و ازنوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه جانبازان شهر خوی می باشند که طبق آمار بدست آمده از بنیاد جانبازان شهرستان خوی،  95 نفر از جانبازان ورزشکار انفرادی، 95نفر جانباز ورزشکار عضو تیم های ورزشی و 95 نفر از جانبازان غیر ورزشکار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی 26 سوالی، پرسشنامه استاندارد اعتماد به نفس آیزنک 30 سوالی، پرسشنامه سلامت عمومی  (GHQ)  گلدبرگ 28 سوالی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون کلموگروف اسمیرنوف و آزمون تحلیل واریانس در اندازه های تکراری وآزمون تعقیبی توکی) استفاده گردید.

     نتایج:

     یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد کیفیت زندگی جانبازان ورزشکار انفرادی و گروهی نسبت به غیرورزشکار در شرایط بهتری قرار داشت و بین جانبازان ورزشکار انفرادی و گروهی تفاوت معناداری مشاهده نشد. سلامت عمومی هم در جانبازان ورزشکار انفرادی و گروهی بهتر از جانبازان غیر ورزشکار  بود. اعتماد به نفس جانبازان ورزشکار  انفرادی و گروهی از جانبازان غیر ورزشکار بهتر بود.

     نتیجه گیری: 

      با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد یکی از بهترین راهکارهای ارتقای کیفیت زندگی، اعتماد به نفس و سلامت عمومی این افراد انجام فعالیت بدنی و ورزش می باشد.

    کلیدواژگان: جانبازان ورزشکار، جانبازان غیرورزشکار، کیفیت زندگی، اعتماد به نفس، سلامت عمومی
  • شهدخت آزادی* صفحات 133-142

    مقدمه:

      پژوهش حاضر با هدف اثربخشی زوج درمانی سیستمی-سازه گرا بر بخشش خیانت فرضی همسر در زنان متاهل شهر شیراز انجام شده است. 

    روش کار:

      جامعه پژوهش شامل کلیه زنان متاهل شهر شیراز در سال 1396-1395 که به کلینیک ها و مراکز مشاوره و خانواده شهر شیراز مراجعه کرده بودند. و برای تعیین حجم نمونه با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). 

     نتایج:

     نشان داد میانگین بخشش خیانت فرضی گروه آزمایش (8/3=M)، پس از تعدیل، بیشتر از میانگین گروه کنترل (1/2=M) بوده است. بنابراین زوج درمانی سیستمی- سازه گرا بر افزایش بخشش خیانت فرضی اثربخش بوده است (05/0 > p). 

    نتیجه گیری:   نتایج نشان داده اند که استفاده از شاخص هایی چون بخشش، قدردانی و اعمال مهربانانه، هیجان های مثبت را در  افراد (چه بیمار و چه عادی) افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی سیستمی-سازه گرا، بخشش خیانت فرضی همسر
  • حسین زارع، اکرم ملک زاده*، علیرضا آقا یوسفی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 141-149

    مقدمه :

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری پردازش اطلاعات در رابطه نظریه ذهن و تصمیم گیری بود.

     روش کار:

     مشارکت کنندگان شامل 400 نفر بودند که از میان دانشجویان دانشگاه پیام نور به روش نسبتی انتخاب شدند و به پرسش نامه نظریه ذهن (بارون-کوهن،) پردازش اطلاعات (پاسینی و اپسین، 1999) و پرسش نامه تصمیم گیری اسکات و بروس (1995) پاسخ دادند ابتدا اطلاعات توصیفی متغیرها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و برنامه SPSS (نسخه 24) تعیین شد. سپس به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS (نسخه 24) استفاده شد. 

    نتایج:

     یافته ها نشان دادکه نظریه ذهن بر پردازش اطلاعات منطقی  به صورت مثبت و معنی دار بود. به علاوه، نظریه ذهن تصمیم گیری شهودی و اجتنابی  را به صورت مستقیم و تصمیم گیری وابسته و منطقی را به صورت غیرمستقیم با میانجی گری پردازش اطلاعات منطقی پیش بینی کردند. 

    نتیجه گیری:

      نتایج کلی پژوهش نشان دهنده آن است که افزایش نظریه ذهن در دانش آموزان از طریق ایجاد پردازش منطقی موجبات افزایش تصمیم گیری منطقی آن ها را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، پردازش اطلاعات، نظریه ذهن
  • زهرا مغنی زاده، شیفته شهابی، غلامرضا ثناگوی محرر* صفحات 143-153
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های هوش هیجانی بر خودمیان بینی در دانش آموزان تیزهوش شهرستان زابل می باشد.

    روش کار

    در این پژوهش از روش تحقیق نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دبیرستان تیزهوشان پسرانه شهرستان زابل بودند. تعداد 30 نفر از دانش آموزانی که در پرسشنامه خودمیان بینی یک انحراف بالاتر از میانگین بود به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 9 جلسه تحت آموزش هوش هیجانی قرار گرفتند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خودمیان بینی لاپسلی(1996)[1] در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد و سپس ابزار پژوهش در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل ANCOVA و MANCOVA استفاده شد.

    نتایج

    نتایج آزمون های تجزیه و تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان داد که تفاوت معناداری بین خودمیان بینی دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری وجود دارد و مهارت های هوش هیجانی توانست باعث کاهش خودمیان بینی در گروه آزمایش شود.

    نتیجه گیری

    آموزش هوش هیجانی بر خودمیان بینی دانش آموزان تیزهوش دبیرستان پسرانه تیزهوشان موثر است و باعث کاهش خودمیان بینی در دانش آموزان گروه آزمایش می‎شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودمیان بینی، دانش آموزان تیز هوش
  • مه بین سلیمان بروجردی، فریده دوکانه ای فرد، سیمین دخت رضاخانی صفحات 150-161
    مقدمه
    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی گاتمن و واقعیت درمانی بر طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش شبه آزمایشی و به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران در سال 1397 تشکیل می دادند که تعداد 72 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید. ازاین بین 24 نفر در گروه آزمایش اول(زوج درمانی  گاتمن)، 24 نفر در گروه آزمایش دوم(واقعیت درمانی) و 24 نفر در گروه کنترل  با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه ها گمارش شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل  طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد بین گروه های زوج درمانی  گاتمن و واقعیت درمانی بر طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی هر دو درمان به تنهایی بر طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران موثر بودند.
    نتیجه گیری
    بنابراین بر اساس نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت زوج درمانی  گاتمن و واقعیت درمانی بر طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان موثر است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی گاتمن، واقعیت درمانی، طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی، تحمل پریشانی - زنان
  • سمیه عابدینی مزرعه، غلامعلی افروز، آنیتا باغداساریانس*، پریسا تجلی صفحات 154-163
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رضایت مندی زناشویی و محبوبیت والدین با پیشرفت تحصیلی فرزندان دانش آموزان پایه پنجم و ششم منطقه4 شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 انجام شد.

    روش کار

    روش مطالعه  تحقیقی پیمایشی از نوع همبستگی محسوب می‎شود. که  در نمونه ای به حجم 100 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، اجرا شده است برای سنجش متغیرها از سه پرسشنامه استاندارد سه پرسشنامه استاندارد رضایت زوجیت والدین افروز؛ محبوبیت والدین افروز و انگیزه پیشرفت تحصیلی برنارد واینر (1990) استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که رضایتمندی زوجیت والدین با انگیزه پیشرفت تحصیلی فرزندان رابطه مثبت و معناداری (50/0) وجود دارد. بین میزان محبوبیت والدین نزد فرزندان با انگیزه پیشرفت تحصیلی فرزندان رابطه مثبت و معناداری (490/0) وجود دارد. بین میزان رضامندی زوجیت والدین با محبوبیت والدین نزد فرزندان خود رابطه مثبت و معناداری (354/0) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که رضایتمندی زوجیت والدین و محبوبیت آنان نزد فرزندان قادر به پیش بینی انگیزه پیشرفت تحصیلی فرزندان هستند.

    کلیدواژگان: رضایت مندی زناشویی، محبوبیت والدین، پیشرفت تحصیلی، والدین، دانش آموزان
  • اکبر جدیدی محمدابادی*، زهرا قنبری زرندی، اکبر رضایی، محمد ناجی صفحات 164-174
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی ایماگوتراپی و زوج درمانی هیجان مدار بر بهزیستی روان شناختی زوجین ناسازگار و درگیرخیانت انجام شد.
    روش کار
    روش این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجراء، آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون-پس آزمون، با یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زوج های داوطلبی بود که به فراخوان اعلام شده از سوی مراکز پاسخ داده و ثبت نام نمودند. این زوج‎ها به دلیل مشکلات مربوط به خیانت به یکی از مراکز مشاوره ناحیه 2 شهر نوشهر در سال 1396 مراجعه کرده بودند. سپس 33 زوج واجد شرایط،‎ به صورت جایگزینی تصادفی در 3 گروه ایماگوتراپی (11 زوج)،‎ زوج درمانی هیجان مدار (11 زوج) و گروه کنترل (11 زوج) جایگزین شدند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. اطلاعات با دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شد. برای جمع آوری اطلاعات در بخش میدانی از پرسشنامه‎های بهزیستی روانشناختی ریف فرم کوتاه و ناسازگاری زناشویی اسپانیر (1976) استفاده شد. داده‎های پژوهش با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات گروه درمان ایماگوتراپی در پس آزمون، می‎توان نتیجه گرفت که نسبت به زوج درمانی هیجان مدار در افزایش بهزیستی روانشناختی زوجین ناسازگار و درگیر خیانت موثرتر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که ‎بین میزان اثربخشی ایماگوتراپی بر بهزیستی روان شناختی زوجین ناسازگار و درگیرخیانت تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، زوج درمانی هیجان مدار، بهزیستی روان شناختی
  • سیدعقیل ادیانی، ابومحمد عسگرخانی*، حاتم صادقی زیازی صفحات 175-182

    مقدمه:

      حق بر غذا به عنوان یک مفهوم اساسی در حقوق بین الملل بشری در حمایت از افراد ناتوان و دارای معلولیت، مورد موافقت قرار گرفته است. این حق در بسیاری از اسناد بین المللی مورد توجه است. دولت ها به طور خاص متعهد هستند بهره مندی از حقوق مطرح شده در آن را با استفاده از حداکثر منابع و با تمامی تدابیر مناسب، تامین کنند. 

    روش کار:

     اطلاعات این پژوهش با روش تحلیلی- اسنادی و جستجو در پایگاه ها و منابع اطلاعات علمی اینترنتی و کتب مرتبط در این زمینه جمع آوری گردیده است. 

    نتایج:

     یکی از این حقوق، حق بر غذا در حمایت از افراد ناتوان و دارای معلولیت در فضای سرزمینی می باشد. از طرفی امنیت غذایی و حق دسترسی پایدار  به غذا و رهایی از گرسنگی جزء حقوق بنیادین بشری بوده و تحت هیچ شرایطی حتی در مخاصمات نیز قابل تعلیق نیست، برای  اینکه  هرگونه تعهدی به حق غذا می تواند منجر به مرگ ناشی از گرسنگی شده و برای افراد ناتوان و دارای معلولیت مشکل ساز شود.

     نتیجه گیری:

       افرادی که دارای معلولیت، ناتوانی و یا جراحت هستند ممکن است به نیازها و مراقبت های غذایی مانند سایر افراد جامعه دسترسی نداشته باشند. حتی در صورت داشتن دسترسی، ممکن  است بیش از سایر افراد، نیازمند دریافت مراقبت ها و غذای مناسب باشند که این مورد می تواند به علل مختلف اتفاق بیفتد. این مقاله با بررسی حق بر غذا براساس اسناد بین المللی در حمایت از افراد ناتوان و دارای معلولیت اینگونه استدلال می نماید که افراد معلول و دارای ناتوانی که طبق اسناد بین المللی درصد قابل توجهی از افراد جامعه را تشکیل می دهند، به عنوان بخش مهمی از جمعیت همانند دیگران از حق استفاده از غذا برخوردارند اما این مهم مورد غفلت متولیان نباید قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: حق برغذا، اسناد بین المللی، تعهدات دولت ها، افراد ناتوان و معلول
  • نادره بحری* صفحات 176-181
    مقدمه

    مطالعه حاضر باهدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری برعزت نفس دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور ملاردصورت گرفته است.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی دوگروهی با پیش آزمون و پس آزمون و جامعه آماری همه دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور ملارد  می‎باشد. که از میان آن‎ها 36 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه به نسبت مساوی قرار گرفتند. ابزار سنجش پرسشنامه عزت نفس  کوپر اسمیت (1967) بود. در گروه آزمایش 6 جلسه آموزش الگویی از درمان مرور زندگی با گرایش هستی شناسی اسلامی اسمعیلی (1389) برای آن ها اجرا گردید. داده ها از طریق تحلیل واریانس و با استفاده از نسخه 22 نرم افزار (SPSS) تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تفاوت بین نمرات پیش آزمون و نمرات پس آزمون عزت نفس با مقدار  029/43 = (17/1)F در سطح  01/0 > p معنادار است. یعنی نمرات عزت نفس دانشجویان گروه آزمایش پس از اجرای جلسات درمان(پس آزمون)، نسبت به قبل از اجرا(پیش آزمون) افزایش معناداری داشته است. نتایج آزمون اثر بین گروهی نیز نشان داد که  تفاوت نمرات گروه با 670/4227 = (34/1)F در سطح  01/0>p معنادار است. یعنی بین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نمرات عزت نفس تفاوت معناداری وجود دارد که حاصل از تاثیر مثبت این مداخله بر دانشجویانی می باشد که از این رویکرد بهره مند شده‎اند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های این پژوهش اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری برعزت نفس دانشجویان دختر موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، عزت نفس، دانشجویان، دختر
  • جمیله منصوریان*، جواد خلعتبری، مرتضی ترخان، شهره قربان شیرودی، محمدرضا زربخش صفحات 182-192
    مقدمه

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی ایماگوتراپی و زوج درمانی هیجان مدار بر بهزیستی روان شناختی زوجین ناسازگار و درگیرخیانت انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجراء، آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون-پس آزمون، با یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زوج های داوطلبی بود که به فراخوان اعلام شده از سوی مراکز پاسخ داده و ثبت نام نمودند. این زوج‎ها به دلیل مشکلات مربوط به خیانت به یکی از مراکز مشاوره ناحیه 2 شهر نوشهر در سال 1396 مراجعه کرده بودند. سپس 33 زوج واجد شرایط،‎ به صورت جایگزینی تصادفی در 3 گروه ایماگوتراپی (11 زوج)،‎ زوج درمانی هیجان مدار (11 زوج) و گروه کنترل (11 زوج) جایگزین شدند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. اطلاعات با دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شد. برای جمع آوری اطلاعات در بخش میدانی از پرسشنامه‎های بهزیستی روانشناختی ریف فرم کوتاه و ناسازگاری زناشویی اسپانیر (1976) استفاده شد. داده‎های پژوهش با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات گروه درمان ایماگوتراپی در پس آزمون، می‎توان نتیجه گرفت که نسبت به زوج درمانی هیجان مدار در افزایش بهزیستی روانشناختی زوجین ناسازگار و درگیر خیانت موثرتر بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که ‎بین میزان اثربخشی ایماگوتراپی بر بهزیستی روان شناختی زوجین ناسازگار و درگیرخیانت تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، زوج درمانی هیجان مدار، بهزیستی روان شناختی
  • ندا حاجی علی اکبری، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده، سیدموسی طباطبایی صفحات 183-189
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه بازاریابی آموزشی در آموزش فنی و حرفه ای با کاربرد نظریه سه شاخگی طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر از جمله پژوهش های ترکیبی از نوع اکتشافی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. جامعه آماری شامل کلیه اساتید، مدیران و مدرسان دانشگاه های علمی و کاربردی و مراکز فنی و حرفه ای شهر تهران است و روش نمونه گیری به صوررت هدفمند و گلوله برفی بود. به منظور طراحی چارچوب مفهومی پژوهش از نظریه سه شاخگی کمک گرفته شد. پرسشنامه پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود. به منظور انتخاب رتبه بندی این عوامل از روش تاپسیس استفاده گردید. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار BT TopSis SoLver انجام گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تعداد 10 عامل به عنوان عوامل موثر بر توسعه بازاریابی آموزشی در آموزش فنی و حرفه‎ای پس از انجام مصاحبه‎های پژوهش شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    عوامل خدمات و محصول آموزشی مهم‎ترین عامل در میان عوامل موثر بر توسعه بازاریابی آموزشی در آموزش فنی و حرفه‎ای هستند.

    کلیدواژگان: بازاریابی آموزشی، نظریه سه شاخگی
  • غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی، رویا محمدی، فاطمه مقصودلو صفحات 190-200
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر درمان هیجان مدار بر کاهش علایم اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز انجام شد.
    روش کار
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح تحقیق به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه بیماران انجمن ام اس تهران در سال 1396 بودند. بدین منظور ابتدا با تمامی‎مراجعین انجمن ام اس تهران که شکایت از علایم اضطراب و افسردگی دانستند و علاقمند و داوطلب شرکت در پژوهش بودند ارتباط برقرار شده و پرسشنامه‎ها را تکمیل نمودند. از بین آن‎ها 40نفر که علایم شدیدتری از اضطراب و افسردگی را (بر اساس پرسشنامه‎ها نشان می‎دادند به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 بیمار) و گروه کنترل (20 بیمار) جای گرفتند. افراد گروه آزمایش در 12 جلسه درمان 5/1ساعته درمان (EFT) دریافت کردند. یک هفته پس از خاتمه جلسه‎های درمانی، افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل مجددا پرسشنامه اضطراب بک و افسردگی بک را تکمیل نمودند. در زمانی که گروه آزمایش تحت درمان 12 جلسه‎ای هیجان مدار قرار گرفته‎اند گروه کنترل هیچ گونه مداخله‎ای را دریافت نکردند و در لیست انتظار ماندند. در مرحله بعد، برای تحلیل داده‎ها از تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS با نسخه 23 انجام شد.
    نتایج
    با بررسی میانگین نمرات اضطراب در پس آزمون می‎توان گفت مداخله در کاهش علایم اضطراب موثر بوده است. به این معنا که می‎توان گفت بین دو گروه از لحاظ اثر بخشی بر علایم اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز تفاوت معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که درمان هیجان مدار، اضطراب و افسردگی و بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز کمک می‎کند. استفاده از رویکردهای روان درمانی سلامت روانی در این بیماران را بهبود می‎بخشد و همچنین داور جسمانی بیماران نیز میتواند تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، اضطراب، افسردگی، بیماران ام اس
  • اعظم موحدی، مجید ضرغام حاجبی*، حسن میرزا حسینی صفحات 193-202
    مقدمه

    ازدواج یکی از مهم‎ترین تصمیماتی است که هر فرد در زندگی خود خواهد داشت. امری که اثرات عظیمی در زندگی فرد، خانواده و حتی اجتماع می تواند داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف اثربخشی ایماگوتراپی بر ارتقای روابط زوجین انجام گرفته است.

    روش کار

    جامعه آماری از مراجعان مرکز مشاوره آرامش شهر تهران در سال97 که در آزمون تعارض زناشویی نمرات بالاتر از 25کسب کرده اند. حجم نمونه 38 نفر از کل نمونه ها در نظر گرفته شد. روش پژوهش شبه آزمایشی طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. گروه آزمایش در 9جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله ایماگوتراپی قرار گرفتند. سپس داده ها با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره مورد آزمون قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان دادکه ایماگو تراپی بر کاهش تعارضات زناشویی زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره آرامش تهران تاثیر معنی داری داشته است. همچنین نتایج نشان می دهد که بین سطوح درمان (ایماگو تراپی در برابر فقدان درمان) در متغیرهای وابسته یعنی تعارضات زناشویی و خرده مقیاس های تعارضات زناشویی تفاوت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج این تحقیق نشان میدهد که  ایماگوتراپی بر کیفیت زندگی زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره تاثیر معنی دار داشته است.اندازه اثر(54/0)

    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، کیفیت زندگی زوجین
  • هادی غلامرضایی، مصطفی تشویقی*، مرضیه چاقوساز، زهرا پورمند، هدیه وزیری تبار صفحات 201-210
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب، افسردگی و استرس پس از سانحه زنان آسیب دیده از روابط فرا زناشویی همسر انجام شد.

    روش کار

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زوجین آسیب دیده از روابط فرا زناشویی که در شش ماهه دوم سال 97 به مرکز مشاوره بهزیستی شهر بیرجند مراجعه کردند، تشکیل داد. از این بین تعداد 30 نفر که شرایط ورود به پژوهش را داشتند، به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) منتسب شدند. روش اجرای مداخله ی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش به صورت آموزش در 8 جلسه به گروه آزمایش بود و گروه گواه هیچ درمانی دریافت نکردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامهاسترس پس از سانحه کیان و همکاران (3) و پرسشنامه افسردگی، اضطراب لاویبوند و لاویبوند (21) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک تحلیل کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه حاضر، افزایش میانگین نمرات در متغیرهای اضطراب، افسردگی و استرس پس از سانحه را در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون نسبت به گروه مداخله نما نشان داد (01/0> p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب، افسردگی و استرس پس از سانحه زنان آسیب دیده از روابط فرا زناشویی همسر موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، افسردگی، استرس پس از سانحه، روابط فرا زناشویی
  • بهار حاج رضایی، شکوه نوابی نژاد*، علیرضا کیامنش صفحات 203-213
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش رویکرد اولسون و رویکرد پذیرش و تعهد بر انتظار از ازدواج و مسئولیت پذیریدختران مجرد مانده در ایران بود.

    روش کار

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از  نوع پیش آزمون و  پس آزمون با دو گروه آزمایشی و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامیدختران مجرد مانده شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند که از این جامعه تعداد 60 نفر به عنوان نمونه آماری  انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که میانگین انتظار از ازدواج و مسئولیت پذیری دختران مجرد مانده در هر دو گروه آزمایش افزایش پیدا کردو نتایج کواریانس چند متغیره نشان داد که تاثیر هر دو رویکرد  بر کاهش انتظار بدبینانه و ایده آل گرایانه از ازدواج و افزایش انتظار واقع بینانه از ازدواج و مسئولیت پذیری معنی دار است (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی، نشان از آن داشت که بین اثربخشی دو رویکرد در افزایش انتظار واقع بینانه از ازدواج و مسئولیت پذیری تفاوت معنی داری وجود ندارد اما تاثیر رویکرد پذیرش و تعهد  بر کاهش انتظار بدبینانه و ایده آل گرایانه بیشتر از رویکرد اولسون بود.

    کلیدواژگان: رویکرد آماده سازی اولسون، آموزش پذیرش و تعهد(اکت)، انتظار از ازدواج، مسئولیت پذیری، دختران مجرد مانده
  • فرانک احمدی پروری، پروین صمیمی*، سیده عالیه احمدی صفحات 211-222
    مقدمه

    در حال حاضر سرطان یکی از مسائل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و سراسر دنیا است و سومین علت مرگ و میر و دومین گروه بزرگ از بیماریهای مزمن و غیر واگیر را به خود اختصاص داده است.هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر نگرش های کژکار در زنان مبتلا به سرطان سینه بود.

    روش کار

    جامعه ی آماری این پژوهش شامل بیماران مبتلا به سرطان سینه بیمارستان های شهدا و دی شهر تهران در سال 1397 بود که از میان آنها 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در این مرحله پرسشنامه نگرش های کژکار به عنوان پیش آزمون بر روی آزمودنی‎ها اجرا شد. سپس گروه آزمایشی؛ 8 جلسه مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به طور گروهی دریافت کردند .بعد از اتمام  جلسات درمانی مجددا ابزار پژوهش به عنوان پس آزمون بر روی آزمودنی‎ها اجرا شد. داده‎ها توسط نرم افزار spss-21 و توسط آزمون تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفتند .

    نتایج

    نتایج به دست آمده با استفاده از شاخص آماری تحلیل کوواریانس نشان داد درمان م پذیرش و تعهد بر نگرش های کژکار بیماران مبتلا به سرطان سینه در سطح 01/0>p معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می‎توان با استفاده از این شیوه در کاهش افکار کژکار این بیماران کمک کرد و از گسترش افکار کژکار آنها کاست.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، نگرش های کژکار، سرطان سینه
  • لیلا علی پور*، بهروز حدادی صفحات 214-222

    مقدمه  :

    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان خشونت فیزیکی علیه زنان در منطقه رامشیر و رابطه آن با متغیرهای اعمال قدرت، حمایت اجتماعی، تحصیلات زنان، پایگاه اقتصادی، مردسالاری، تفاوت های فرهنگی ، سن و تحصیلات آنان انجام شده است. 

    روش کار  :

    نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی به صورت پپیمایشی(کمی) و جامعه مورد مطالعه منطقه رامشیر است. روش نمونه گیری خوشه ای بوده و از روش کوکران حجم نمونه 234 شده ولی در این مطالعه به علت افت احتمالی آزمودنی، تعداد 300 نفر زنان انتخاب گردید. جامعه آماری 800 نفر از زنانی بود که قربانی خشونت فیزیکی شده اند.گردآوری داده ها باروش پرسشنامه ای انجام گرفته و سوالات آن خودساخته است و در پی سنجش واقعیت های عینی است که با تمرکز روی متغیرها و بدون ارزش گذاری و با استقلال زمینه ها، انجام پذیرفته است. 

    نتایج:

      این پژوهش نشان می‎دهد که بر روی 81% از آزمودنی‎ها خشونت فیزیکی وارد شده است و همچنین برای بررسی متغیرها و رابطه آن با خشونت فیزیکی علیه زنان نتایج بدست آمده به ترتیب عبارتند از : مردسالاری، اعمال قدرت، حمایت اجتماعی، تحصیلات زنان، پایگاه اقتصادی، تفاوت فرهنگی می‎باشد که برای اثبات یا رد این فرضیات از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده و با استفاده از تحلیل واریانس بررسی شده اند. نتایج یافته های پژوهش: (اعمال قدرت 952/0)، (مرد سالاری 965/0)، (حمایت اجتماعی760/0)، (تحصیلات زنان 758/0)، (پایگاه اقتصادی742/0)، (تفاوت های فرهنگی 730/0) سطح معنی داری 000/0 است که با خطای 05/0 محاسبه شده است. البته روایی آن با روش محتوایی سازه و صوری تایید و پایایی اندازه گیری، با فرمول آلفای کرونباخ (به اندازه 851/0) تایید شده است.

    نتیجه گیری:

    از آنجا که بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر، تعداد زیادی از زنان، خشونت فیزیکی بر اساس مردسالاری و اعمال قدرت مردان در خانواده بر آنها اعمال شده است لذا در این زمینه باید برای این زنان اقدامات مشاوره ای و حمایت اجتماعی به طور تخصصی از سوی مسئولین و دولت صورت گیرد.

    کلیدواژگان: خشونت فیزیکی، زنان، خانواده، اعمال قدرت، تحصیلات زنان، حمایت اجتماعی، پایگاه اقتصادی، مردسالاری، تفاوت فرهنگی
  • غلامرضا ثناگوی محرر، حمیدرضا میر شکاری* صفحات 223-230
    مقدمه

    علیرغم دستاوردهای حاصل از مطالعه وسواس، تشخیص انعطاف پذیری شناختی و وسواس در بیماران اضطرابی همچنان چالش برانگیز است. که این موضوع قطعا در مورد افسردگی نیز صادق است تشخیص این موارد می تواند به از بین بردن چنین ویژگی های شناختی و متعاقبا سازوکارهای اساسی در جهت اطلاع رسانی به روش های ارزیابی و درمان و بهبود آن کمک کند.

    روش کار

    این پژوهش به وسیله همبستگی و آزمون شاپیرو-ویلک با بررسی بیماران اضطرابی بیمارستان امام علی زاهدان طی ماه های فروردین تا تیر سال 1398 انجام شد. تعداد نمونه 45 نفر بیمار اضطرابی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی وال و دنیس (2010) و پرسشنامه وسواس هاجسون و راچمن (1980) می باشد.

    نتایج

    یافته ها نشان میدهد که افرادیکه نمره وسواس بالاتری داشته انعطاف پدیر یکتر و در نهایت اضزراب بیشتری را تجربه کرده اند. و میزان همبستگی انعطاف پذیری شناختی و وسواس 041/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که  بیمارانی که شاخص های اضطراب در آن ها بالاتر بود در مقیاس وسواس نیزنمره بالاتر ی داشتند ودر نهایت میتوان با توجه به داده ها مقدار زیادی از اضطراب  را به وسیله شاخص های وسواس تبین کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، وسواس، بیماران اضطرابی
  • رضا منیعی، نادر سلیمانی*، ناصر عباس زاده، سیدموسی طباطبایی صفحات 224-230
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر حکمرانی تربیتی مناسب در نظام آموزشی با استفاده از نظریه سه شاخگی طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع، توصیفی-تحلیلی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل صاحب نظران و مدیران ستادی آموزش و پرورش کشور ایران بودند. بر اساس انتخاب هدفمند، تعداد 20 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص گردیدند.  ابزار تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته با 44 سوال که شامل 44 عوامل موثر بر حکمرانی تربیتی مناسب در نظام آموزشی بود به منظور شناسایی این عوامل از مصاحبه های نیمه ساختارمند استفاده گردید. در پژوهش حاضر، به منظور طراحی چارچوب مفهومی تحقیق از نظریه سه شاخگی کمک گرفته شد. به منظور رتبه بندی عوامل از روش الکتره استفاده گردید. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار الکتره اسلور  انجام گردید.

    نتایج

    با توجه به یافته های روش الکتره مشخص گردیده که ارتقا نقش بخش خصوصی به عنوان عامل تولید در تقویت رشد با چیرگی 43، تقویت مشارکت مردمی به منظور تاثیرگذاری بر سیاست گذاری با چیرگی 41 و  فعال ساختن جامعه مدنی (از طریق اطلاعات، مشاوره و مشارکت) با چیرگی 37 عامل های مهم اول تا سوم مشخص گردیدند.

    نتیجه گیری :

    همچنین نتایج این آزمون نشان داد که  افزایش سطح رضایت افراد استفاده کننده از خدمات آموزشی، ارتقای مدیریت دانش و منابع و مدیریت انتظارات اولیا در نظام آموزشی با چیرگی صفر کم اهمیت ترین عوامل موثر بر حکمرانی تربیتی مناسب در نظام آموزشی  مشخص گردیدند.

    کلیدواژگان: حکمرانی تربیتی مناسب، نظام آموزشی، نظریه سه شاخگی
  • علیرضا واحدی*، کامیان خزایی صفحات 231-237
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی گروه درمانی تحلیلی بر کاهش علائم افسردگی بیماران افسرده انجام گرفت. این پژوهش کاربردی از منظر روش شناختی طرح پژوهش نیمه آزمایشی با (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) بود.

    روش کار

    به منظور انجام پژوهش تعداد  160نفر از افراد  مراجعه کننده به کلینیک آرام و اندیشه کرج در سه ماهه آخر سال 96با روش نمونه گیری غیر تصادفی و در دسترس  انتخاب شدند شرکت کنندگان  از طریق ابزار سنجش تحقیق شامل پرسشنامه نسخه ی بالینی مصاحبه ی بالینی ساختاریافته برای اختلالات محور یک ،و پرسش نامه افسردگی بک (ویرایش دوم) (BDI-II)  ونیز پاسخ دادند و از بین آن ها 39 نفر به صورت هدفمند و به منظور همگون بودند ازنظر دیگر ویژگی ها انتخاب شده و به صورت تصادفی در  گروه آزمایش و کنترل جایگذاری شدند. گروه های آزمایش تحت مداخله با دوره 24 جلسه ای گروه درمانی تحلیلی  قرار گرفتند و سپس بار دیگر داده های مربوطه جمع آوری شد. داده ها به منظور بررسی فرضیه های پژوهش توسط آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شدند ارزیابی  شدند.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که در گروه آزمون از لحاظ کاهش علایم افسردگی (در مرحله ی پس آزمون، تفاوت های معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج مطالعه حاضز میانگین افسردگی بعد از مداخله در دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد (F= 44.84 و sig.<0.01) به این صورت که میانگین افسردگی بعد از مداخله در گروه آزمایش کمتر از گروه کنترل است، متغیر گروه (کنترل و آزمایش) 61% از تغییرات افسردگی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهدکه  روان درمانی تحلیلی گروهی در کاهش علایم افسردگی بیماران دارای این علایم، موثر است.و در مان به تنهایی می تواند تاثیرات بلند مدتی بر بهبود علائم این بیماران داشته باشد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی تحلیلی، علائم افسردگی، افراد افسرده
  • ابوالقاسم سیدان*، حمیده خوشایند صفحات 232-238
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی‎گری هوش هیجانی در ارتباط بین سبک زندگی با کیفیت زندگی کاری است.

    روش کار

    روش تحقیق توصیفی از نوع کاربردی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان زن مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه در سال 1397 برابر با 550 نفر بودندکه 300 نفر به عنوان نمونه آماری  به روش غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده‎ها در این پژوهش سه پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، سبک زندگی میلر (2001) و هوش هیجانی شات و همکاران (1998) می‎باشد. داده‎ها با استفاده از نرم افزار آموس مود تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‎ها نشان داد سبک زندگی با کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه رابطه مثبت و معنادار دارد. سبک زندگی با هوش هیجانی معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه رابطه مثبت و معنادار دارد. هوش هیجانی با کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه رابطه مثبت و معنادار  دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که هوش هیجانی تاثیر سبک زندگی بر کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه را میانجی گری جزئی می‎کند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، کیفیت زندگی کاری، هوش هیجانی
  • سیدابوالقاسم سیدان*، علیرضا رحمانی صفحات 238-246
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی  اثربخشی آموزش مهارت حل مساله بر تعارضات والد-نوجوان و اعتیاد به اینترنت نوجوانان دبیرستان‎های پسرانه شهرستان تربت حیدریه در سال 1397 می باشد.

    روش کار

    دراین مطالعه از طریق نمونه گیری هدفمند به حجم نمونه 100 نفر اجرا شده ، روش اجرای پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و پیش آزمون و پس آزمون بوده ، اطلاعات از طریق اجرای پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ و همکاران (1999)، پرسشنامه سنجش تعارضات بین والدین و فرزندان اشتراس(2005)بوده که 8 جلسه آموزش مهارت حل مساله برای آزمودنی های گروه آزمایش انجام شد پس از8 هفته پس آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    همچنین نتایج نشان داد که آموزش مهارت حل مساله بر کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان موثر است. یافته‎ها حاکی از ان است که آموزش مهارت حل مساله باعث کاهش تعارض والد-نوجوان در دانش آموزان دبیرستان می گردد.

    نتیجه گیری

    از نتایج به دست آمده در این تحقیق می توان نتیجه گرفت که آموزش در سنین نوجوانی که سن بحران ها و تعارضات می باشد میتواند در پیشگی ی از بسیاری آسیبها به خصوص دومتغیری که در پژوهش  حاضر بدان پردخته‎ایم تاثیر موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تعارض والد - نوجوان، مهارت حل مسئله
  • فردوس کاظمی دلیوند*، پرستو صالحی، مریم رمضانعلی پور، مینا حسنی صفحات 247-255
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی افسردگی، اضطراب و استرس شغلی در پرستاران بیمارستان‎های بخش روانپزشکی و غیرروان پزشکی شهر تهران بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری، کلیه پرستاران بیمارستان های روان پزشکی و غیرروانپزشکی شهر تهران بودند. نمونه پژوهش تعداد 62 نفر از پرستاران بخش روانی و غیرروانی بیمارستان ها (هر بیمارستان 31 نفر) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مود استفاده در این پژوهش پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه استرس شغلی فرنچ و همکاران است.  

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد، بین پرستاران بیمارستان های بخش روانپزشکی و غیرروانپزشکی از نظر  میزان افسردگی، اضطراب و استرس شغلی تفاوت معنی داری وجود دارد (000/0>p).

    نتیجه گیری

    میزان افسردگی، اضطراب و استرس شغلی پرستاران بخش روانپزشکی بیشتر از پرستاران غیرروانپزشکی بیشتر است.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، استرس شغلی، پرستاران
  • زهرا سادات گلی*، لیلا سادات میرصیفی فرد، حکیمه حسن زاده بنام صفحات 296-308
    مقدمه

    امروزه با توجه به رشد روزافزون طلاق و پیامدهای آن در جامعه بررسی آن در ابعاد مختلف حائز اهمیت است. تجربه طلاق، سازگاری زوجین و فرزندان آن ها را در تمام ابعاد (روان شناختی، جسمانی، اجتماعی و هیجانی) تحت تاثیر قرار می دهد و باعث کاهش عملکرد و ناکارآمدی اعضای خانواده پس از طلاق می گردد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای بر تنظیم شناختی هیجان و سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه بود.

    روش کار

    نوع پژوهش نیمه تجربی و طرح تحقیق به صورت دو گروهی (آزمایش و کنترل) است. جامعه آماری پژوهشی کلیه زنان مطلقه شهر تهران بود که از این میان 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند که همگی ملاک های شمول مطالعه همچون: دامنه سنی 25-45 سال، و  گذشت 2 الی 6 ماه از زمان طلاق آنها و همچنین عدم ابتلای به اختلال افسردگی و اضطراب، را دارا بوند. و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در مورد زنان مطلقه گروه آزمایش برنامه آموزش مهارت های مقابله ای و بازسازی زندگی پس از طلاق در 10 جلسه 90 دقیقه ای اجرا گردید. و گروه کنترل هیچگونه آموزشی را دریافت نکردند. قبل و بعد از برنامه آموزشی تمامی شرکت کنندگان به وسیله پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و آزمون سازگاری پس از طلاق فیشر مورد بررسی قرار گرفتند و نمرات آنها در دو نوبت با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مقایسه شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل آماری نشان داد که آموزش مهارت های مقابله ای بر سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه تاثیر معناداری دارد (05/0<p و 11/0=η). هم چنین آموزش مهارت های مقابله ای بر تنظیم شناختی هیجان در زنان مطلقه تاثیر معناداری دارد (05/0< pو 08/0=η).  درنهایت آموزش مهارت های مقابله ای بر تنظیم شناختی هیجان و سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه تاثیر معناداری دارد (05/0<p و 066/0=η).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های مقابله ای در تنظیم شناختی هیجان و در بهبود سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه می تواند نقش بسزایی داشته باشد که مشاوران و درمانگران باید در جهت ارتقای سلامت روانی این افراد به این مهم توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای، سازگاری پس از طلاق، تنظیم شناختی هیجان، زنان مطلقه
  • مرضیه حسین پناه*، زهرا سادات طباطبایی یگانه، مریم موسوی صفحات 309-319
    مقدمه

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش مهارت‎های ‎زندگی بر خود نظارتی، سلامت معنوی  و خوش بینی تحصیلی می‎باشد. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دخترو پسر دوره متوسطه دوم شهر کرج در سال تحصیلی 98-99 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 100 نفر از دانش آموزان (50 دختر و 50 پسر) به عنوان نمونه  انتخاب شدند و به پرسشنامه سلامت معنوی، خودنظارتی و خوش بینی تحصیلی پاسخ دادند. سپس براساس نمره‎های ‎پرسشنامه تعداد 50 نفر از این افراد که در پرسشنامه سلامت معنوی، خوش بینی تحصیلی و خود نظارتی نمره پایین‎تر از نقطه برش را کسب کردند به عنوان نمونه پژوهش حاضرانتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل(25 نفر) و آزمایش(25 نفر) جایگذاری شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‎ای آموزش مهارت‎های ‎زندگی را دریافت کردند. اما گروه کنترل آموزشی رادریافت نکردند. پس از پایان آموزش، تجزیه و  تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 از و با روش تحلیل کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش خود نظارتی (001/0p >)، سلامت معنوی (001/0p >) و خوش بین تحصیلی(001/0p >)،  دانش آموزان شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت‎های ‎زندگی بر خودنظارتی، سلامت معنوی و خوش بینی تحصیلی موثر است.

    کلیدواژگان: مهارت‎های ‎زندگی، خود نظارتی، سلامت معنوی، خوش بینی تحصیلی
  • مهرانگیز فرازمند*، ساسان ابراهیمی صفحات 320-329
    مقدمه

    ناباروری، آسیب های روان شناختی و هیجانی فراوانی برای زنان نابارو ایجاد می کند که ضروری است با بکارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کیفیت زندگی درمانی بر فرسودگی زناشویی و پریشانی روان شناختی زنان نابارور انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان نابارور شهر تهران در سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن نابارور با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 زن در گروه آزمایش و 15 زن در گروه گواه). گروه آزمایش کیفیت زندگی درمانی (فریش، 2006) را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی زناشویی (پاینز، 1996) و پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2002) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی درمانی بر فرسودگی زناشویی و پریشانی روان شناختی زنان نابارور تاثیر معنادار داشته(001/0 p<) و توانسته منجر به کاهش فرسودگی زناشویی و پریشانی روان شناختی زنان نابارور شود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که کیفیت زندگی درمانی با بهره گیری از فنونی همانند توجه به ارزش ها و زندگی معنوی، بهداشت و سلامت جسمی، بازی و تفریح، عشق و بهبود رابطه با دوستان، فرزندان، اقوام و بستگان و همسر می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش فرسودگی زناشویی و پریشانی روان شناختی زنان نابارور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی درمانی، فرسودگی زناشویی، پریشانی روان شناختی، زنان نابارور
  • فاطمه ربانی، سمیرا الهامی*، زهره قدرتی اصفهانی، نوشین فتح الله زاده صفحات 330-343
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه این است که آیا بین توانمندی‎های شخصیتی، سبک‎های مقابله با استرس و خودکارآمدی در گروه زنان خانه دار و معلمان زن تفاوت معنا داری وجود دارد؟

    روش کار

    پژوهش حاضر براساس روش های توصیفی، و با رویکرد علی - مقایسه ای صورت گرفته است و با توجه به حجم جامعه مورد دسترسی تعداد 180 نفر برای هر گروه به صورت تصادفی انتخاب شدند.

    نتایج

    در بررسی فرضیه نتایج نشان داد که میانگین دو گروه زنان خانه دار (31/238) و زنان معلم (22/266) در متغیر توانمندیهای شخصیتی تفاوت معناداری با یکدیگر دارد(05/0p<) و زنان معلم با میانگین(22/30)و زنان خانه دار با (20/28)  درسبک مسئله مدار تفاوت معناداری با یکدیگر دارد(05/0p<) و نیز میانگین دو گروه زنان معلم (02/59) و زنان خانه دار (58.66) در متغیر خودکارآمدی تفاوت معناداری با یکدیگر ندارد(05/0p>).

    نتیجه گیری

    معلمان از نظر توانمندی‎های شخصیتی خرد، انسانیت، شجاعت، عدالت، خویشتن داری و تعالی بالاتر از زنان خانه دار و زنان معلم از سبک‎های مسئله مدار  برای مقابله با موقعیت‎های استرس زا  و زنان خانه دار از سبک‎های هیجانی استفاده می‎کنند.

    کلیدواژگان: توانمندی های شخصیتی، سبک های مقابله با استرس، خودکارآمدی
|
  • Mohammad Fdaei, Bahram Ali Ghanbari Hashem Abadi *, Sayed Ali Kimiaee Pages 1-11
    Introduction

    integrated meta-diagnosis therapy a structured and short-term approach designed to improve emotional, cognitive, and behavioral problems. This protocol emphasizes how to experience and respond to excitements, which seeks to improve the non-matching efforts of excitement, cognition and behavior                                                                                                                         

      Methods:

    This study aimed to The efficacy of integrated meta-diagnosis therapy on    their differentiation and the difficulty of regulating excitement in patients with anxiety syndrome  The research method was quasi-experimental, with pre-monogram-post-sampling design. The sampling method was available with a sample of 24 subjects. After a structured interview, and the implementation of the Squaren self-differentiation    questionnaire and the difficulty in regulating the excitement of Gross, they were randomly assigned to two experimental and control groups                  

    Result

    the  results showed that Barlow's integrated diagnostic protocol not only increased the level of differentiation in the experimental group compared to the control group, but also significantly reduced the level of difficulty of the excitement of the experimental group compared to the control group Get   .                                                                                                                                    

    Conclusion

    As a result, whileintegrated meta-diagnosis therapy increases the degree of differentiation that leads to improved emotional regulation, there is also a negative correlation between the level of differentiation and the difficulty of adjusting the excitement, and with increasing differentiation, the difficulty of adjusting thrill decreases.

    Keywords: Differentiation, difficulty setting excitement, overdiagnostic individual therapy
  • Seyed Abulqasim Sidan *, Sara Ziaei Pages 12-19
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of stress management training on quality of life and resilience of women victims of domestic violence.

    Methods

    Pre-test and post-test with control group were used in this study. The statistical cluster of this study includes all women victims of domestic violence who have been referred to the Welfare Organization of Mashhad in 1395, of which 30 were selected by voluntary and available sampling method and randomly selected in two The 15-person test and control group was replaced. The data gathering tool was SF-36 quality of life questionnaire, and Conner and Davidson's resilience scale. Data analysis method was used for multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    According to the results of the analysis, stress management education was effective on the quality of life and resilience of women victims of domestic violence.

    Conclusion

    This type of treatment also significantly affected mental health and physical health subscales of quality of life component.

    Keywords: Resilience, Domestic violence, Quality of life, stress management
  • Zeinab Rajabzadeh *, Kobra Raufi, Marjan Rezai Moghaddam, Fereshte Vafaeei Nezhad Pages 20-28
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the predictors of attachment to God and resilience based on meaning in life among students of Behbahan Medical School.

    Method

    This is a cross-sectional descriptive-analytical study. The  statistical population of this study included all students of Behbahan  University of Medical Sciences who were educated in the academic year 1395-96. The total number of students was 433, of which 266 were girls and 167 were boysThe sample consisted of 150 female students, 100 female   students and 50 male students who were selected randomly. Students  completed questionnaires of attachment to God, resilience, meaning of    life. Independent t-test, Pearson correlation, Liner regression and multiple regression were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant   relationship between the meaningful variable with the meaningful variable in life and the attachment variables (safe, anxiety, avoidance), but between the variables of anxiety and avoidance and the meaningful variable in Life has no meaningful relationship. Also, there is a positive and meaningful relationship between the secure variable and the resilience variable, but there is no significant relationship between the components of anxiety and  avoidance with the meaningful variable in life.

    Conclusion

    It can be inferred that the more secure individuals are, the more emotional, psychological, and behavioral health they are. Being able to cope with the challenges of everyday life is a challenge.

    Keywords: Attachment to God, Resilience, Meaning of life
  • Shahdokht Azadi *, Diba Khosravi Nia, Sara Azadi Pages 28-37
    Introduction

    Autism spectrum disorder has a profound effect on family life. Mothers of children with autism face many challenges. The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on depression and irrational beliefs in women with autistic children in Gachsaran.

    Methods

    The study population consisted of all mothers of children with autism spectrum disorder who were referred to special educational centers under the supervision of the  Behzisty Organization  Center of Gachsaran city. Control and experimental groups were replaced in two groups of 15 each.    

    Results

    Findings showed that acceptance and commitment therapy was effective in reducing depression and irrational beliefs in women with autism in Gachsaran city (P <0.05). There was a significant difference between the experimental and control groups in at least one of the dependent variables  (P<0.01).

    Conclusion

    The results of this test indicated that there was a significant difference between the two groups in the post-test.

    Keywords: Depression, Irrational beliefs, Acceptance, commitment based therapy
  • Fatemeh Khaleghi, Parviz Asgari *, Alireza Heydari Pages 38-49
    Introduction
    The prevalence of premenstrual syndrome in the community and its effects on the individual and social function of the patients, and considering the important role of the individual and the social status of women in the society, the purpose of this study was to investigate the effect of awareness training on inner happiness, non-behavioral behavior, attitude Ineffective and anxiety sensation in women with premenstrual syndrome.
    Methods
    The statistical population consisted of all women referring to the applicant for treatment of premenstrual dysfunction in hospitals and gynecology clinics of Malayer in 2015 in 200 people. Using a controlled experimental design, a sample of 40 female applicants from the community was selected using non-random sampling method and randomly divided into two groups of 20 controls and experimental group were considered. The research tools consisted of Beck and Vismn's Ineffective Attitudes Questionnaire (1988), Beck Anxiety Inventory (1990), Oxford Armil's Happiness Questionnaire (1989), and Impact Scale (Bart et al., 2004). All subjects completed the questionnaires first, and the experimental group participated in the alumni training session, but the control group had simple appointments with the therapist. Data were extracted from questionnaires and analyzed by covariance analysis.
    Results
    The results of the covariance analysis showed that the awareness of being consciousness was effective in increasing internal happiness, and reducing impulsive behavior, ineffective attitude and anxiety in women with premenstrual syndrome.
    Conclusion
    Intervention of cognitive therapy based on mind-consciousness due to the establishment of metacognitive monitoring has been effective in increasing internal happiness and decreasing ineffective attitude, anxiety, and impulsive behavior.
    Keywords: non-affecting behavior, Premenstrual Syndrome, internal happiness, presence
  • Azam Rasuli *, Jalal Kalantari Pages 51-57
    Introduction

    This study was designed to compare mental health and psychological well-being of parents of blind, normal and normal autistic students done.    

    Methods

    The present study is based on the purpose of the applied type and based on the nature and method of causal comparison. The statistical population includes all 25 to 45 year-old parents of autistic Mehrjooschool students. Parents of blind students attending Omid school. Exceptional Children and Parents of Normal Elementary School Girls ..Pazhooheshgaranelmo danesh Bandar Abbas Township is 120 people For each group, 40 individuals were selected as sample. Sampling method is available as non random. To collect the data, Mental Helth Goldberg and Hiller's (28-GHQ) and Tabavari  Scale Conner and Davidson (CD-RISC) were used.

    Results

    The results showed no significant difference between mental health of parents of autistic, blind, and normal students. There is also no significant difference between the parents' psychological resilience of blind and normal students. But there is a significant difference between the psychological aesthetics of parents of autistic students with parents of   ordinary students and parents of blind students. There is a significant difference between the psychological aesthetics of fathers of autistic students and their mothers in Bandar Abbas city.

    Conclusion

    The results showed that there was no significant difference between the mental health variable in the three groups, but the resiliency variable was significantly different between the three groups.

    Keywords: Mental health, Resilience, Autism, Blind
  • Saeideh Khojasteh * Pages 58-68
    introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between Internet addiction and mental health and spiritual well-being of secondary school students in Fasa.

    Methods

    The research method is correlation. 351 individuals were randomly selected using multistage cluster sampling. Data collection tools included three Kimberly Yang Internet addiction questionnaires (1988), Pulootzin and Ellison Spiritual Health    Questionnaire (1982) and General Health Questionnaire (GHQ) 1972).

    Results

    showed that between mental health internet addiction   (including subscales of physical symptoms, depression, social  function, anxiety and sleep disturbances) and spiritual wellbeing       (including subscales of religious health and existential health) of high school students in the second district of the city Fasa has a  significant relationship.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be    concluded that in the aggregate, the increase in the rate of Internet use and excessive use for everyone, especially the growing students and adolescents, is harmful because it causes eye diseases and even causes back pain And discomfort of the spine and obesity and in general physical illnesses.

    Keywords: Internet addiction, Mental health, Spiritual well-being
  • Sara Gholami, Fariba Hasani *, Fateme Golshani, Farnaz Keshavarzi Arshadi Pages 69-78
    Introduction

    The present study aims at investigating the effectiveness of teaching dialectical behavior therapy skills on Resilience   of opium addicts in detoxification stage.

    Methods

    The study makes use of a quasi-experimental method type pretest-posttest with control group and follow- up test . The study population was comprised of all male addicts who had been passing detoxification stage in Boghrat clinic, in the city of Tehran in 2015-2016. The study sample volume was consisted of 34 male opium addicts passing detoxification stage in  substance abuse clinic. The study subjects have been selected based on a purposive sampling method and they were randomly assigned to two intervention and control groups: their information was assessed by means of conner-Dividson  Resilience Scale. both of the groups were subjected to tests at the same time and before the independent variable was implemented; afterwards, the groups were again tested after the independent variable was implemented on the intervention group as well as in a 3-month follow-up period.

    Result

      The results obtained by the use of descriptive statistics (statistical indices such as frequency, percentage, mean) and inferential statistics (covariance analysis) indicated that teaching dialectical behavior therapy skills is effective on the Resilience   of the addicts in their detoxification phase. The difference between experimental groups with the control group was significant.

    Conclusion

    Teaching dialectical behavioral therapy Skills can be employed besides medication in Resilience of men with drug addiction.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Resilience, Opium
  • Hamideh Iri, Behnam Makvandi *, Saeed Bakhtiarpour, Fariba Hafezi Pages 79-88
    Introduction

    Divorce is described continuously as one of the most stressful events in life, which increases the sensitivity to mood illnesses. The purpose of this study was effectiveness of Acceptance Commitment Therapy (ACT) and Dialectical Behavior Therapy (DBT) on health anxiety, psychosocial adjustment and cognitive emotion regulation in divorced women referring to counseling centers in Tehran.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design on two experimental and one control groups. The population of this research includes all women who referred to counseling centers in Tehran in 1397 and are affected by the divorce consequences. The sample consisted of three groups of 15 people (15 received Acceptance Commitment Therapy, 15 received dialectical behavioral therapy and 15 were control group). In this study, available sampling method was used to select the samples. The research instruments were Social Anxiety, Social Anxiety Inventory, Cognitive Critical Thinking Questionnaire, Acceptance and Acceptance Therapy (ACT), and Dialectical Behavioral Therapy (DBT).

    Result

      The mean posttest of the health anxiety variable in the dialectic treatment group was lower than the commitment and acceptance treatment group. Health anxiety in both treatment groups is less than the control group. The mean of compatibility variable in the treatment and acceptance group was less than that of the dialectic treatment group, and both treatment groups were less than the control group. The mean of emotional regulation in the dialectic treatment group is lower than the commitment and acceptance therapy group and the mean of the variables in both groups is more than the control group.

    Conclusion

    The results showed that both therapy protocols were effective, but Dialectical Behavioral Therapy was more effective than Acceptance and commitment Therapy in reducing health anxiety, increasing the psychosocial adjustment, and cognitive emotion regulation. Implementing ACT and DBT training appears to be beneficial in reducing social, interaction and adjustment problems and anxiety of divorced women.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Dialectical, Health anxiety, Psychosocial adjustment, cognitive emotion regulation, Divorced women
  • Nooshin Adibizadeh, Ilnaz Sajjadian * Pages 103-115
    Introduction

    The purpose of the present study was to  determine the effectiveness of compassion focused therapy on depression,  anxiety and emotion regulation in patients with coronary heart disease.

    Methods

    A quasi-experimental design including pretest, posttest and follow-up assessments with control group was used in the study. For this purpose, 30 patients with coronary heart disease were      selected using available sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. The instrument for measuring Anxiety and depression scale and emotion regulation questionnaire which was completed by the participants. In the experimental group, Compassion-focused therapy was performed in 8   sessions of 90 minutes.

    Results

    The results of covariance analysis showed that  self-compassion therapy improved the scores of depression, anxiety and emotional regulation in patients with coronary heart disease in the experimental group in the post-test and follow up (P <0.05). In other words, compassion-focused therapy was effective in improving the variables of the study and the results of the therapy remained stable over time.
    Discussion and

    Conclusion

    The results show that education has a significant positive correlation with negative and positive emotional regulation (P <0.05). Also, the relationship between these three demographic variables with other research variables has been irrational. Therefore, in the study of emotional regulation, in addition to the pre-test, the variable of education has been controlled.

    Keywords: Depression, Anxiety, Emotion regulation, compassion-focused therapy, Coronary Heart Disease
  • Mohammad Hasan Zangoie Dovom, Mohammad Hasan Ghanifar * Pages 116-124

     a human being is a thinker who is affected his or her physical and mental health , not because of events that happening to him, but because of the way and king of attitude to the cases , problems and events that face. self-control is one of the dominant points of personality that is effective on the people's  physical and mental health, or better to say it effects the quality of life ,therefore the purpose of this study was to investigate the effect of Islamic self-control on the students' quality of life(Shahid Beheshti school in Birjand) taken from the following 5 steps: 1.promissing:targeting 2.observation:protection 3.calculation:estimation 4.accusation: self-encouraging and self-punishing 5.caution:foresight.the research method is pre-test and post-test types of semi-experimantal with a three-month follow-up period with the control group.the population of the study is secondary school boy students in Birjand.Shahid Beheshti highschool of Birjand was selected using available sampling method. Among the students 120 of them who were in the middle and low level of quality of life score were selected and randomly assinned to the experimental group (60) and control group(60).The educational package of the research which was approved by 5 specialist and 5 teachers , was taught to the experimental in 8 training sessions during 2 months . to test the effect of Islamic self-control education package on quality of life, pre-test and post-test with three-months follow-up period were taken from  experimental and control groups. the measurement tool for variable quality of life was the SF-12 quality of life  questionnare (Montazeri et al :2009).the results showed that Islamic seif-control education in the experimental group had a significant effect on the quality of life of secondary school students in Shahid Beheshti highschool in Birjand compared to the control group.since people's quality of life is based on the idea derived from the effectiveness and control of emotions and since self-control also influences the proficiency and control of emotions of people and also based on previous studies with the finding of this research , we can say that self-control affects the quality of life of students.

    Keywords: Islamic self-control, Quality of life, Secondary school students in Birjand
  • Sahar Sadeghian *, Khosrow Behrang, Parvaneh Gerdab, Sareh Khademion, Morteza Rostaie Pages 125-132
    Introduction

    Hypertension is a psychological disorder as a physical illness. The purpose of this study was to compare the behavior of brain and defense mechanisms in people with hypertension and normal people.                                                                                                                                      

    Methods

    In this research, 30 patients with essential hypertension referred to specialized clinics and specialized physicians' offices in this field were selected by non-random sampling method and with 30 normal and non-infected individuals Were compared. Participants were evaluated through a research tool including the Defense Mechanism Scale (DSQ) (1993), Andrews et al., And the Jackson Questionnaire (RASI Scale of Sensitivity to Strengthening). Data were analyzed by independent t-test.

    Results

    There was a significant difference between the two groups in the two systems of behavioral activation and behavioral inhibition (P <0.05), but there was no difference in the system of conflict and escape (P> 0.05). Also, the mean score of the blood pressure group in the defense mechanism component was significantly higher than that of the normal group. (P <0/05)                      

    Conclusion

    The results of this study showed that hypertension is associated with both components of defense mechanisms and behavioral brain systems, and there is a significant difference between the two groups.

    Keywords: Cognitive Behavioral Systems, Defense mechanism, blood pressure
  • Seyed Jabar Hosseini, Mohammad Nasiri * Pages 131-139
    Introduction

    The global changes in the categories of contemporary life have made physical education and sport a necessity that is far from inevitable.The purpose of this study was to Comparison of quality of life, Self Confidence and public health in athletes and non-athlete veterans. The research method is descriptive and survey type. Materials &

    Methods

    The statistical population of this study includes all veterans of Khoy city. According to statistics obtained from veterans of Khoy city, 95 individual athletes’ veterans, 95 athletes’ veterans are members of sports teams and 95 non-athletes veterans were selected as statistical sample. Demographic characteristics, World Health Organization Quality of Life Questionnaire 26 questions, Eysenck Standard Confidence Questionnaire 30 questions, Goldberg General Health Questionnaire (GHQ) 28 questions were used for data collection.. Descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test and analysis of variance in repeated measures and Tukey post hoc test) were used for data analysis.

    Results

    Findings of the study showed that the quality of life of individual and team athlete veterans was better than non-athlete veterans and there was no significant difference between individual and group athlete veterans. Public health was also better in individual and team athletes than non-athletes. The confidence of individual athlete veterans and a group of non-athlete veterans was better.

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that one of the best strategies to improve the quality of life, Self Confidence and Public health of these people is physical activity and exercise.

    Keywords: athlete veterans, non-athlete veterans, Quality of life, self confidence, Public health
  • Shahdokht Azadi * Pages 133-142

    To determine the sample size, 30 subjects were selected using the available sampling method and randomly assigned into two groups of control and experiment (each group was 15).

    Results

    The mean forgiveness of the hypothesized betrayal of the experimental group (M = 3.8), after adjustment, was higher than the mean of the control group (M = 2.1). Therefore systemic-structuralist paternalistic therapy has been effective in increasing the forgiveness of hypothetical betrayal (P <0.05). 

    Discussion and Conclusion:

    The results have shown that the use of indicators such as forgiveness, appreciation and affectionate actions increases the positive emotions in individuals (both patient and normal).

    Keywords: Systemic-structuralist paternity therapy, Forgiveness, Infidelity
  • Hussein Zare, Akram Malekzadeh *, Alireza Agha Yousefi, Masoud Gholam Ali Lavasani Pages 141-149
    Introduction

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of information processing in the relationship between theory of mind and decision making. Materials &

    Methods

    Participants consisted of 400 students who were selected from among students of Payam-e-Noor University by proportional method and responded to Mind Theory Questionnaire (Baron-Cohen, Information Processing Questionnaire (Pasini & Epstein, 1999) and Scott & Bruce Decision Making Questionnaire (1995)). Descriptive statistics of variables were determined using descriptive statistics indices and SPSS (version 24). Then, Structural Equation Modeling (AMOS) software (version 24) was used to investigate the research hypotheses.

    Results

    The findings showed that the theory of mind on logical information processing was positive and significant. In addition, theory of mind predicted intuitive and avoidant decision making directly and indirectly predicted logical decision-making by mediating logical information processing.

    Conclusion

    The overall results of the study indicate that increasing the theory of mind in students by creating rational processing will increase their rational decision making.

    Keywords: decision making, Information processing, Theory of mind
  • Moghanizadeh Zahra, Shifteh Shahabi, Gholamreza Sanagoo Moharer * Pages 143-153
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effect of emotional intelligence skills training on egocenrism in gifted students of Zabol city.

    Methods

    In this research, a quasi-experimental research method was used such as pre-test, post-test and follow-up with control group. The population of this study was high school students in Zabol city. A sample of 30 students who were in a self-diagnosis questionnaire with a deviation higher than the mean were selected as the sample and randomly assigned to two experimental and control groups of 15. Students in the experimental group received emotional intelligence training for 9 sessions, while the control group did not receive any interventions. While the control group did not received any interventions. For data analyze, the Lapsley Egocentrism questionnaire (1996) was used for pretest, posttest and follow up and the research instruments were then run in three stages: pre-test, post-test and follow-up. ANCOVA and MANCOVA were used to analyze the data.

    Results

    The results of multivariate and single-variable covariance analysis showed that there was a significant difference between the Egocentrism of the two experimental and control groups in the post-test and follow-up stage and Emotional intelligence skills were able to reduce the Egocentrism in the experimental group.

    Conclusion

    The results showed that emotional intelligence training had a significant effect on Egocentrism of high school students in Gorgeous high school and decreased Egocentrism in students of experimental group.

    Keywords: Emotional intelligence, egocenrism, Intelligent Students
  • Mahbin Soleiman Borujerdi, Farideh Dokanehei Fard, Simindokht Rezakhani Pages 150-161
    Abstract
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Gottman's Couple Therapy and Reality Therapy on emotional divorce, communication patterns and distress tolerance in women referred to counseling centers in Tehran's Third District.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out as a pre-test-posttest with control group. The statistical population of the study consisted of all women referring to counseling centers in District 3 of Tehran in 1397, of which 72 were selected as sample size. Twenty-two people in the first experimental group (Gottman'sCouple Therapy), 24 in the second experimental group (Reality Therapy) and 24 in the control group were selected by random sampling method and randomly assigned to the groups. Data collection tools included emotional divorce, communication patterns and distress tolerance. Multivariate covariance test was used to analyze the data.
    Results
    The results of this study showed that there is not a significant difference between Gottman'sCouple Therapy and Reality Therapy on emotional divorce, communication patterns and distress tolerance in women referring to counseling centers in Tehran. However, both treatments alone have no effect on emotional divorce, communication patterns and tolerance Distress in women referring to counseling centers in Tehran's District 3 was effective.
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that Gutman's paternity therapy and the reality of therapy are effective on emotional divorce, communication patterns and distress tolerance in women.
    Keywords: Gottman's Couple Therapy_Reality therapy_Emotional divorce_Communication Patterns_Tolerance of Distress – Women
  • Somayeh Abedini Mazraeh, Gholamali Afrooz, Anita Baghdassarians *, Parisa Tajalli Pages 154-163
    Introduction

    The present study aimed to investigate the relationship between marital satisfaction and parents' popularity with the academic achievement of children of students in the fifth and sixth grade students of Tehran 4th district during the academic year of 2011-2012.

    Methods

    The study is a correlational research study. In a sample of 100 individuals who were selected by available sampling method, three standard questionnaires of three standard questionnaires of parental satisfaction questionnaire (2005), popularity of Parviz Afroz (1391) and Bernard's academic achievement motive were used to measure variables. Weiner (1990) has been used.

    Results

    The findings suggest that  Marital satisfaction of their popularity with parents and children are able to predict the academic achievement of children. -Between the marital satisfaction of parents with children Motivation There is a significant positive relationship (0/50)Between the marital satisfaction of parents with children Motivation There is a significant positive relationship(0/49). -Between the marital satisfaction of parents with children Motivation There is a significant positive relationship (0/354).

    Conclusion

    Findings indicate that the satisfaction of parental paternity and their popularity with children can predict the motivation of children's academic achievement.

    Keywords: Marital satisfaction, popularity, Academic achievement, parents, Students
  • Akbar Jadidi Mohammadabadi *, Zahra Ghanbari Zarandi, Akbar Rezaei, Mohammad Naji Pages 164-174
    Introduction
    The aim of this study was to the effectiveness of mindfulness training on cognitive emotion regulation and early maladaptive schema in teenagers covered by kerman Well-being.
    Methods
    For this purpose, among the statistical population of adolescent girls and boys who were the recipient of the kerman Well-being in 1396, which numbered 860 people, 100 people were selected by available sampling method. A short version of the Young Schema Questionnaire (YSQ-SF) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) was implemented on them. Then, 30 adolescents who had inadequate status in these two questionnaires were selected as subjects and randomly assigned to two experimental groups (with mindfulness therapy intervention) and control. Then"Mindfulness Therapy" protocol for experimental groups. That is, the experimental group was subjected to an intervention of "mindfulness therapy" in 8 sessions of group training, once a week, lasting about 2 hours,. The data were evaluated using one way multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results showed that Mindfulness-based education was effective in improving emotional regulation and reducing early maladaptive schemas.
    Conclusion
    According to the findings, it is concluded that mental-based therapies can be used as an effective intervention in emotional regulation and effect on early maladaptive schemas.
    Keywords: Mindfulness training, cognitive emotion regulation, early maladaptive schema
  • Seyed Aghil Adyani, Abomohammad Asgarkhani *, Hatam Sadeghi Ziyazi Pages 175-182
    Introduction

    The right to food as an essential concept in international human rights law has been endorsed in support of persons with disabilities. This right is addressed in many international documents. Governments in particular are committed to ensuring that the rights set forth in it are utilized to the fullest extent possible and with all appropriate measures. Materials &

    Methods

    The data of this study were collected by analytical-documentary method and searching in databases and sources of internet scientific information and related books in this field.  

    Findings

    One of these rights is the right to food in support of the disabled and disabled in the territorial space. On the other hand, food security and sustainable access to food and freedom from hunger are fundamental human rights and cannot be suspended under any circumstances, even in hostilities, because any commitment to the right to food can lead to death by starvation. Disabled people with disabilities.

    Conclusion

    People with disabilities, disabilities, or injuries may not have access to nutritional needs and care like other people in the community. Even if they have access, they may need more care and nutrition than others, which can happen for a variety of reasons. By examining the right to food on the basis of international documents in support of persons with disabilities and disabilities, this paper argues that persons with disabilities and disabilities who constitute a significant percentage of society according to international documents, As an important part of the population, like others, have the right to use food, but this should not be overlooked by the authorities.

    Keywords: Food Right, International Documents, Obligations of Governments, Disabled
  • Bahri Nadere * Pages 176-181
    Introduction

    Self-esteem is one of the most important bases for the formation of human personality. The purpose of this study was to investigate the effect of life review therapy with emphasis on the principles of Islamic ontology on the rate of self - esteem in undergraduate female students.

    Methods

    The methodology was based on a quasi-experimental research design including two groups of pretest and posttest and the population comprised the undergraduate female students of Payame Noor Open University (Malard Branch). Thirty six students selected through convenient sampling were randomly assigned into the two experimental and control groups with equal numbers. The Beck Self - esteem Inventory (1967) was used to measure students’ self - esteem. The experimental group received six sessions of training patterns of life review therapy with emphasis on the principles of Islamic ontology (Esmaili, 2010). The collected data was analyzed with ANOVA using SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that the difference between pre-test scores and self-esteem scores on post-test scores with F(1.17) = 43.029 was significant at p

    Conclusion

    According to the findings of this research life review therapy with emphasis on the principles of Islamic ontology effectively reduced the rate of self - esteem in undergraduate female students.

    Keywords: life review therapy_Islamic ontology_self - esteem_undergraduate female students
  • Jamileh Mansourian *, Javad Khalatbari, Morteza Tarkhan, Shohre Ghorban Shirodi, Mohammadreza Zarbakhsh Pages 182-192
    Introduction

    The aim of this study was to compare the efficacy of imagotherapy and emotion-focused couple therapy on the psychological well-being of maladaptive and involved couples.

    Methods

    The method of this study was applied in terms of purpose and in terms of implementation, experimental and in a pretest-posttest design with one control group and two experimental groups. The statistical population of the study consisted of all volunteer couples who responded to the call and were registered by the centers. 
    The couple had been referred to a counseling center in Noushahr District 2 in the year 1396 because of their betrayal problems. Thirty-three eligible couples were then randomly assigned to three groups of imagotherapy (11 couples), emotion-focused therapy couples (11 couples) and control groups (11 couples). Sampling method was available. Data were collected by library and field methods. Spanier (1976) Short Form Reef Psychological Well-Being and Marital Incompatibility Questionnaires were used to collect information in the field. Data were analyzed using SPSS.

    Results

    Considering the higher mean scores of imagotherapy group in posttest, it can be concluded that betrayal was more effective than emotional couple therapy in increasing couples' psychological well-being.

    Conclusion

    The results showed that there is a difference between the effectiveness of imagotherapy on the psychological well-being of couples involved in infidelity.

    Keywords: Imagotherapy, emotion-focused couple therapy, Psychological well-being
  • Neda Haji Aliakbari, Nader Soleimani *, Hamid Shafizadeh, Seyed Mosa Tabatabaee Pages 183-189
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effective factors on the development of educational marketing in technical and vocational education with the application of three-branch theory.

    Methods

    The present research is a combination of exploratory research that was carried out field experiment. The statistical population of the study consisted of all professors, managers and instructors of applied and scientific universities and technical and vocational centers of Tehran. Sampling was a purposeful and snowball sampling. In the present study, in order to design the conceptual framework of the research, three-branch theory was used. The research questionnaire was a researcher-made questionnaire. Topsis method was used to select the ranking of these factors. All data analysis process was performed using BT TopSis SoLver software.

    Results

    The results of this study showed that 10 factors were identified as factors influencing the development of marketing education in technical and vocational education after the interviews were conducted.

    Conclusion

    The factors of service and product training were the most important factors among the factors influencing the development of marketing education in technical and vocational education.

    Keywords: Educational Marketing, three-branch theory
  • Gholamreza Sanagavi Moharrar *, Mahmood Shirazi, Roya Mohammadi, Fatemeh Maghsoodloo Pages 190-200
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effect of emotion-focused therapy on the reduction of anxiety and depression in patients with multiple sclerosis.
    Methods
    This research was a quasi-experimental research with pretest-posttest design with experimental and control group. The statistical population of the study consisted of all patients of MS Association of Tehran in year 3. To this end, first contacted all MS MSCs who complained of anxiety and depression symptoms and were interested in volunteering to complete the questionnaire. Of these, 40 individuals with more severe symptoms of anxiety and depression (based on questionnaires) were selected as the sample and were randomly divided into two groups of experimental (1 patient) and control group (2 patient). Experimental group received 1 hour, EFT treatment in 2 sessions.A week after the end of treatment sessions, subjects in both experimental and control groups completed Beck Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory again. The control group did not receive any intervention and remained on the waiting list. Data were analyzed by covariance analysis using SPSS software version 2
    Results
    Intervention was effective in reducing anxiety symptoms by examining the mean scores of anxiety in post-test. That is to say, there is a significant difference between the two groups in terms of their effects on anxiety and depression symptoms in patients with multiple sclerosis.
    Conclusion
    The results indicate that emotion-focused therapy, anxiety and depression and patients with multiple sclerosis can help. The use of psychotherapy approaches improves the mental health of these patients and can also influence the physical refereeing of patients.
    Keywords: Emotional therapy, Anxiety, Depression, MS patients
  • Azam Movahedi, Majiod Zargham Hajebi*, Hasan Mirza Hosseini Pages 193-202
    Introduction

    Marriage is one of the most important decisions that every person will have in their lives. This can have enormous impacts on the lives of the individual, family and even the community. Therefore, this study aimed to investigate the effectiveness of imagotherapy on enhancing couple relationships.                                                                                                        

    Methods

    The statistical population consisted of clients of the Relationship Counseling Center in Tehran in 1397 who scored higher than 25 in the marital conflict test. Sample size was 38 persons. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The experimental group underwent 9 sessions of 90-min imagotherapy. Data were then analyzed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that IMAGO therapy had a significant effect on decreasing marital conflict among women referred to the Tehran Counseling Center. The results also show that there is a significant difference between the levels of treatment (IMAGO therapy versus no treatment) in the dependent variables, namely marital conflict and marital conflict subscales.                   

    Conclusion

    Overall, the results of this study showed that imagotherapy had a significant effect on the quality of life of women referring to counseling center.

    Keywords: Imagotherapy, Quality Of Life Of Couples
  • Hadi Gholamrezaei, Mostafa Tashvighi *, Marziya Chaghosaz, Zahra Poormand, Hedieh Vaziritabar Pages 201-210
    Introduction

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on reducing anxiety, depression and post-traumatic stress disorder in women affected by spousal extramarital relationships.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with control group. The statistical population of the study consisted of all couples affected by extramarital affairs who referred to Birjand Welfare Counseling Center in the second half of 1997. Of these, 30 subjects who met the inclusion criteria were selected through available sampling and randomly assigned to either experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Intervention method was based on commitment and acceptance therapy with 8 sessions of training to the experimental group and the control group received no treatment. Data were collected using the Kian et al. Traumatic Stress Questionnaire (3) and the Lovebond and Lovebond Depression Anxiety Inventory (21). Data analysis was performed using covariance analysis.

    Results

    The results of the present study showed an increase in the mean scores of the variables of anxiety, depression and post-traumatic stress in the experimental group at post-test compared to the intervention group (P <0.01).

    Conclusion

    The results of this study indicate that acceptance and commitment therapy is effective in reducing anxiety, depression and post-traumatic stress disorder in women affected by spouse trans marital relations.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Anxiety, Depression, Posttraumatic Stress, Marital Relationships
  • Bahar Hajrezaei, Shokoh Navabi Nezhad *, Alireza Kiamanesh Pages 203-213
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Olson's approach to and the acceptance and commitment approach to marriage expectations and responsibility of bachelor girls in Iran.

    Methods

    This study was experimental and pretest-posttest with two experimental control group. The statistical population of the study consisted of all unmarried girls in Tehran in 1397. In this population, 60 girls were selected as a statistical sample and randomly replaced in three groups (two experimental and one control group). The required data were collected by using the Jones and Nelson (1997) and California Accountability Questionnaire (1987) using the Waste Scale in two stages of pre-test and post-test. Using a multivariate covariance test It was analyzed.

    Results

    Findings of the research showed that the average expectation of marriage and responsibility of bachelor girls remained higher in both experimental groups and the results of multivariate covariance showed that the impact of both approaches on reducing pessimistic and idealistic expectations of marriage and The increase in the realistic expectation of marriage and the significance of responsibility (p <0.001).

    Conclusion

    and the results of Bonferroni follow-up test showed that between the effectiveness of the two approaches in increasing the realistic expectation of marriage and accountability There is no significant difference, but the impact of acceptance and commitment approach on reducing pessimistic and idealistic expectations is more than the approach. Red Olson was.

    Keywords: Olson Preparation Approach, Acceptance, Acceptance Training, marriage expectation, responsibility, bachelor girls
  • Faranak Ahmadi Parvari, Parvin Samimi *, Seyedeh Alieh Ahmadi Pages 211-222
    Introduction

    Nowadays, cancer is one of the major health issues in Iran and around the world and accounts for the third leading cause of death and the second largest group of chronic and non-communicable diseases. And there was a commitment to maladaptive attitudes in women with breast cancer.

    Methods

    The statistical population of this study consisted of patients with breast cancer in Shahid hospital of Tehran in 1397 among whom 30 patients were selected and divided into two groups of 15 experimental and control groups. At this stage, the questionnaires of maladaptive attitudes were administered to the subjects as a pre-test. Then, the experimental group received 8 sessions of acceptance and commitment therapy intervention group. After the treatment sessions, the research instrument was again administered to the subjects as post-test. Data were analyzed by SPSS-21 software using covariance analysis test.

    Results

    The results of covariance analysis showed that acceptance and commitment therapy was significant at p <0/01 level in breast cancer patients.

    Conclusion

    Therefore, using this method can help reduce these patients' misconceptions and reduce their misconceptions.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Maladaptive Attitudes, Breast Cancer
  • Leila Alipour *, Behrooz Haddadi Pages 214-222
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the extent of physical violence against women in Ramshir region and its relationship with variables of power, social support, women's education, economic status, patriarchy, cultural and differences, and their age and education.

    Methods

    The type of descriptive-analytical study is survey (quantitative) and the study population is Ramshir region. Cluster sampling method was used and Cochran's sample size was 234 but in this study 300 women were selected due to probable drop in the sample. It is based on objective realities that focus on variables, without valuing and with contextual independence

    Results

    This study shows that 81% of the subjects have been subjected to physical violence and also to examine the variables and its relationship with physical violence against women. Economics is the cultural difference used to prove or disprove these assumptions using Pearson's correlation coefficient and analyzed using analysis of variance.

    Findings

    (exercise of power 0.952) (0.965 patriarchy), (0.760 social support), (0.758 women's education), (0.742 economic base),), (0.730 cultural differences) and Significance level is 0.000 which is calculated with 0.05 error. However, its validity was confirmed by the structural and formal content method and the reliability of the measurement was confirmed by Cronbach's alpha (0.851).

    Conclusion

    Since, according to the results of the present study, a large number of women are subjected to physical violence by patriarchy and the exercise of male power in the family, so counseling and social support from the authorities and the government to these women are specifically recommended. This should be done.

    Keywords: physical violence, Women, Family, Power, women's education, Social Support, economic base, patriarchy, cultural difference
  • Gholamreza Sanagavi Moharrar, Hamidreza Mir Shekari * Pages 223-230
    Introduction

    Despite the achievements of the study of obsessive-compulsive disorder, the diagnosis of cognitive flexibility and obsession in anxiety patients remains challenging. While this is certainly true of depression, recognizing these can help to eliminate such cognitive features and subsequently the underlying mechanisms for informing how to evaluate and treat them.

    Methods

    This study was performed by correlation and Shapiro-Wilk test with survey of anxiety patients in Imam Ali hospital in Zahedan during April to July of 2010. Sample of 45 patients with anxiety and data gathering tool are Val and Denis (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire and Hodgson & Rachman Obsessive Compulsive Questionnaire (1980).

    Results

    Findings showed that those with higher OCD scores experienced greater paternal flexibility and ultimately more anxiety. And the correlation between cognitive flexibility and obsession is 0.041.

    Conclusion

    The results showed that patients with higher levels of anxiety had higher scores on obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Cognitive flexibility, Obsessive-compulsive disorder, Anxiety patients
  • Reza Maniei, Nader Soleimani *, Naser Abbaszade, Seyed Mosa Tabatabaee Pages 224-230
    Introduction

    The present study was designed and implemented with the aim of identifying and ranking the effective factors on good educational governance in the educational system using the three-branch theory.

    Materials & Methods

    The present study is a descriptive analytical study that was conducted field experiment. The statistical population of this study consisted of experts and educators of Iran's education system. Based on targeted selection, 20 people were identified as the sample of the study. The research instrument was a researcher-made questionnaire with 44 questions that included 44 effective factors on good educational governance in the educational system. In order to identify these factors, semi-structured interviews were used. In the present study, in order to design the conceptual framework of the research, three-branch theory was used. Electricity method was used to rank the factors. All data analysis process was performed using the Sulur Electric Software.

    Results

    With regard to the results of the method of electricity, it has been determined that the promotion of the role of the private sector as a factor in generating growth with overarching 43, strengthening popular participation in order to influence policy making with overlay 41 and activating civil society (through information, consultation and participation) Over 37 important factors from the first to third were identified.

    Conclusion

    The results of this test showed that increasing the level of satisfaction of people using educational services, improving knowledge management and resources and managing the expectations of parents in educational system with zero overlay were the least important factors affecting good educational governance in educational system.

    Keywords: good educational governance, educational system, three-branch theory
  • Alireza Vahedi *, Kamyan Khazaei Pages 231-237
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the efficacy of Analytical Group Therapy in reducing depressive symptoms in depressed patients. This study was applied from the methodological point of view of quasi-experimental research design (pre-test and post-test with control group).

    Methods

    In order to conduct the study, 160 individuals referred to Karaj and Aram Clinic in Karaj during the last trimester of year 96 were selected by non-random sampling method and the participants were selected through a survey measurement tool including clinical interview questionnaire. A structured clinical trial for Axis I disorders and the Beck Depression Inventory (BDI-II) and Venice answered and 39 of them were purposefully and homogenously selected and randomly assigned to experimental and control groups. . The experimental groups received a 24-session intervention in the analytical group therapy and then the relevant data were collected again. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance to test the research hypotheses.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference in the depressive symptoms in the experimental group (in the post-test phase). According to the results of the study, there was a significant difference between the two groups in the control and experimental groups after the intervention. (F = 44.84 and sig. <0.01) While the mean depression after intervention in the experimental group was lower than the control group, the group variable (control and experiment) accounted for 61% of the changes in depression.

    Conclusion

    The results indicate that group analytical psychotherapy is effective in reducing the symptoms of depression in patients with these symptoms. And alone, it can have long-term effects on th Analytical Group Therapy, Depression Symptoms, Depressed People e improvement of symptoms in these patients.

    Keywords: Analytical Group Therapy, Depression symptoms, Depressed People
  • Seyed Abolghasem Seyedan *, Hamideh Khoshandeh Pages 232-238
    Introduction

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of emotional intelligence in the relationship between lifestyle and quality of work life.

    Methods

    This was a descriptive-correlational research. The statistical population of the study was 550 female teachers of elementary school in Torbat Heydariyeh city in 1397, 300 of whom were selected by non-random sampling method. Data were collected using three standard questionnaires: Walton Work Quality of Life (1973), Miller Lifestyle (2001), and Shot et al. (1998) Emotional Intelligence Questionnaire. it placed .

    Results

    The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship between the lifestyle and quality of work life of primary school teachers in Torbat Heydariyeh. Life style has positive and significant relationship with emotional intelligence of elementary school teachers in Torbat Heydariyeh. Emotional Intelligence has a positive and significant relationship with quality of work life of primary school teachers in Torbat Heydariyeh

    Conclusion

    The results of this study showed that emotional intelligence mediates the effect of lifestyle on the quality of work life of elementary school teachers in Torbat Heydariyeh.

    Keywords: lifestyle, Quality of work life, Emotional intelligence
  • Seyed Abolghasem Seyedan *, Alireza Rahmani Pages 238-246
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of problem solving skills training on parent-adolescent conflicts and Internet addiction among adolescents in Torbat Heydarieh high school in 1397

    Methods

    In this study, a sample of 100 people was selected through targeted sampling. The research method was semi-experimental with control group and pre-test and post-test. Data were collected through the implementation of Internet addiction inventory (Yang et al., 1999) Questionnaire for Conflict Measurement between Parents and Sons of Strauss (2005). Eight sessions of problem solving skills training were conducted for experimental group after 8 weeks post-test. Data were analyzed using single-variable covariance analysis.
     

    Results

    The findings also showed that problem solving skills are effective in reducing adolescent    Internet addiction. The findings indicate that problem solving skills training can reduce parent  -adolescent conflict among high school students.

    Conclusion

    It can be concluded from the results obtained in this research that education in adolescence age, which is the age of crises and conflicts, can be effective in preventing many of the injuries, especially the two variables that we have studied in this study.

    Keywords: Internet addiction, parent-adolescent conflict, problem-solving skills
  • Ferdous Kazemi Dalivand *, Parastoo Sadeghi, Maryam Ramazanalipoor, Mina Hasani Pages 247-255
    Introduction

    The purpose of this study was to compare depression, anxiety and job stress in nurses of psychiatric and non-psychiatric hospitals in Tehran. Methods The research method was descriptive and causal-comparative in terms of purpose and data collection. The statistical population consisted of all nurses in psychiatric and non-psychiatric hospitals in Tehran. The sample consisted of 62 nurses in psychiatric and non-psychiatric wards of hospitals (31 in each hospital) who were selected using available sampling method. The instruments used in this study are Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and Frenchch et al.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between nurses in psychiatric and non-psychiatric hospitals regarding depression, anxiety and job stress (P <0.000).  

    Conclusion

    The level of depression, anxiety and job stress in nurses in psychiatric ward is higher than non-psychiatric nurses.

    Keywords: Anxiety, Depression, Occupational stress, Nurses
  • Zahra Sadat Goli *, Leila Sadat Mirseify Fard, Hakimeh Hassanzadehbenam Pages 296-308
    Introduction

    Nowadays, considering the growing divorce and its consequences in society, it is important to examine it in different aspects. The experience of divorce affects the compatibility of couples and their children in all aspects (psychological, physical, social and emotional) and reduces the performance and inefficiency of family members after divorce. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of coping skills training on cognitive emotion regulation and post-divorce adjustment in divorced women.

    Methods

    The research is a semi experimental and research design with two groups (testing and control). The statistical population of the study was all single women in Tehran. Of these, 30 were selected as available. All of the criteria included the age range of 25-45 years, and the passing of 2 to 6 months after their divorce, as well as the absence of Have depression and anxiety disorder. And were randomly assigned to two experimental and control groups. In the case of female divorced women in the experimental group, coping skills training and rehabilitation of life after divorce were performed in 10 sessions of 90 minutes. And the control group did not receive any training. Before and after the educational program, all participants were evaluated by Cognitive Emotion Garnefski et al. (2001) and Fisher's Divorce Consistency Test (GIS). Their scores were compared using multivariate analysis of covariance analysis.

    Results

    The results of statistical analysis showed that coping skills training had a significant effect on post-divorce adjustment in divorced women (p

    Conclusion

    Coping skills training in emotional cognitive regulation and in improving post-divorce compatibility in divorced women can play a role that advisers and therapists should pay attention to this issue in order to improve their mental health.

    Keywords: Coping Skills, post-divorce adjustment, cognitive emotion regulation, Divorced women
  • Marzieh Hossein Panah *, Zahra Sadat Tabatabaei Yeganeh, Maryam Mousavi Pages 309-319
    Introduction

    The main purpose of the present study was to investigate the effectiveness of life skills training on self-monitoring, spiritual health, and academic optimism.

    Methods

    The research method was pretest-posttest with control group. The statistical population of the study was all male and female students of secondary school in Karaj in the school year of 99-98. 100 students (50 girls and 50 boys) were selected using cluster sampling method. Spiritual, self-monitoring, and academic optimism responded. Then, based on the questionnaire scores, 50 of those who scored lower on the cut-off point in the spiritual health, academic optimism and self-monitoring questionnaire were selected as the sample of the study and randomly divided into two control groups (n = 25) and Experiments (n = 25) were inserted. The experimental group received eight 90-minute sessions of life skills training. But the control group did not receive the training. After the training, data analysis was done using SPSS22 software and covariance analysis.

    Results

    The results showed that life skills training increased students' self-supervision (p> 0.001), spiritual health (p> 0.001) and academic optimism (p> 0.001).

    Conclusion

    Life skills training is effective on self-monitoring, spiritual health and academic- optimism.

    Keywords: Life Skills, self-monitoring, Spiritual health, academic optimism
  • Mehrangiz Farazmand *, Sasan Ebrahimi Pages 320-329
    Introduction

    infertility creates various psychological and emotional damages in the infertile women that applying appropriate psychological therapies is a necessity to decrease them. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of quality of life therapy on the marital burnout and psychological distress in the infertile women.

    Methods

    the present study was quasi-experimental with pretest, posttest design and the control group. The statistical population of the present study included infertile women in the city of Tehran in 2018. 30 infertile women were selected through purposive voluntary sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (15 women in the experimental and 15 in the control group). The experimental group received eight ninety-minute sessions of life therapy quality (Frish, 2006) during two months. The applied questionnaires in the present study included marital burnout questionnaire (Painz, 1996) and psychological distress questionnaire (Kesler, et.al. 2002). The data were analyzed through MANCOVA method.

    Results

    the results showed that quality of life therapy has significant effect on the marital burnout and psychological distress of infertile women (p<0.001) and was able to decrease marital burnout and psychological distress in the infertile women,

    Conclusion

    the findings of the present study revealed that quality of life therapy can be used as an efficient therapy to decrease marital burnout and psychological distress in the infertile women employing techniques such as attending to the values and spiritual life, hygiene and physical health, play and recreation, love and improving the relationship with the friends, children, relatives and the souse.

    Keywords: quality of life therapy, Marital burnout, psychological distress, Infertile Women
  • Fatemeh Rabbani, Samira Elhami *, Zohreh Ghodrati Esfahani, Noushin Fathollahzadeh Pages 330-343
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the personality abilities, coping styles and self-efficacy in two groups of female housewives and second-grade female teachers in Kashan.

    Methods

    In this research, descriptive method has been used with causal-comparative approach. The population of this study consisted of all second-grade female teachers in Kashan city in 2012-2013 and female housewives of Kashan who were selected by random sampling method in two groups of 180 people. To collect the data, Personality Inventory Questionnaire was used by Patterson and Seligman (2004), Andler & Packer Stress Coping Style Questionnaire (1990) and General Sherer et al. (1982) Self-efficacy Questionnaire. In order to analyze the data The independent t-test and variance analysis were used for t-test.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups of housewives (468.05) and female teachers (490.54) in personality abilities (p <0.05), and female teachers with an average of 59.556 problem-oriented circles and housewives In addition, the average score of 0.833 was more than the other types of excitement circuit, and there was no significant difference between the two groups of housewives (60.41) and female teachers (58.92) in the self-efficacy variable (p> 0.05).

    Conclusion

    So, it can be concluded that teachers are more skilful in dealing with stressful situations and housewives in terms of personality abilities, humanity, courage, justice, mediation and excellence than housewives and female teachers. They use emotional styles.

    Keywords: personality abilities, stress coping styles, Self-efficacy